„Izraelska dugogodišnja politika genocida, okupacije i invazije mora se okončati“, rekao je Erdogan.

„Danas je 7. oktobar... Prije tačno 365 dana, brutalno je ubijeno 50 hiljada naše braće i sestara, od kojih su većina bili djeca i žene“, napisao je predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan na svom X nalogu.

Erdogan je izjavio da u Gazi, Palestini, a danas i u Libanu ne umiru samo žene, djeca, bebe i nevini civili. Umire i humanost, institucije od kojih se očekuje da služe čovječanstvu, međunarodni sistem... jer ono što je tačno godinu dana ubijano u direktnom prenosu pred očima svijeta zapravo je cijelo čovječanstvo, sve nade čovječanstva za budućnost.

Turski predsjednik se s tugom prisjetio desetina hiljada ljudi koje je ubilačka izraelska vlada ubila od 7. oktobra, te je izrazio iskreno saučešće svojoj ranjenoj braći i sestrama iz Gaze, Palestincima i Libancima koji su izgubili supružnike, djecu i porodice.

„Izraelska dugogodišnja politika genocida, okupacije i invazije mora se okončati“, rekao je Erdogan i dodao:

„Ne treba zaboraviti da će Izrael prije ili kasnije platiti cijenu za ovaj genocid koji provodi već godinu dana i koji se nastavlja.“

Baš kao što je Hitlera zaustavio zajednički savez čovječanstva, Netanyahu i njegova mreža ubistava bit će zaustavljeni na isti način.

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turkiye

Za kraj je poručio da svijet u kojem nema odgovornosti za genocid u Gazi neće biti u miru. Kao Turkiye, nastavit će se suprotstavljati izraelskoj vladi, bez obzira na cijenu, i pozivati svijet na ovaj častan stav.

TRT Balkan / agencije