"Do danas je Izrael inzistirao na napadima i nastavljenim masakrima. Izrael je taj koji gazi ljudska prava i međunarodno pravo", poručio je turski predsjednik.       Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je kritizirao postupke Izraela u regiji, pozivajući ga da zaustavi nehumane napade na Gazu.

Izrael bi trebao prestati insistirati na nastavku ovih masakra i okončati te nehumane napade, rekao je predsjednik Erdogan u avionu novinarima na povratku iz Njemačke, gdje je sinoć pratio četvrtfinalnu utakmicu EURO 2024 Turkiye-Holandija u kojoj je Turkiye poražena, rezultatom 1:2.

"Do danas je Izrael inzistirao na napadima i nastavljenim masakrima. Izrael je taj koji gazi ljudska prava i međunarodno pravo", dodao je.

Erdogan je također izrazio zabrinutost zbog regionalnih ambicija Izraela, rekavši:

"Oni (izraelski čelnici, op.a.) prijete Libanonu da će sami sebi olakšati. Izrael mora odustati od svoje namjere da širi sukobe u regiji."

Osvrćući se na odnos njegove zemlje i Sirije, Erdogan je također signalizirao potencijalno otopljavanje odnosa.

"Onog trenutka kada Bashar al-Assad poduzme korak prema poboljšanju odnosa s Turkiye, mi ćemo uzvratiti istim pristupom", rekao je, ističući spremnost za popravljanje odnosa:

"Uputit ćemo poziv Assadu. Želimo vratiti odnose Turkiye i Sirije na istu tačku kao u prošlosti."

Govoreći i o Iranu, Erdogan je kazao kako je to važan susjed s kojim imaju historijske veze, te kako očekuje da će se tursko-iranske veze razvijati u pozitivnom smjeru u novom razdoblju.

Erdogan je također istaknuo strateško partnerstvo s Velikom Britanijom, obećavši da će ga dodatno ojačati.

"Nastavit ćemo jačati odnose s našom saveznicom Velikom Britanijom na svakom polju u novom razdoblju", rekao je Erdogan.

Erdogan se kratko osvrnuo i na nedavnu odluku UEFA-e da suspendira turskog defanzivca Meriha Demirala zbog gestikulacije "sivog vuka", te kazao kako je to politička odluka.

"Dvije utakmice zabrane igranja Merihu od strane UEFA-e bacile su ozbiljnu sjenu na prvenstvo. To je nemoguće objasniti, to je čisto politička odluka", mišljenja je Erdogan.

TRT Balkan / agencije