"Iskreno, ne vidimo mogućnost da počnemo novi pregovarački proces na Kipru bez uspostavljanja jednakosti gdje obje strane sjede za stolom kao jednaki i odlaze kao jednaki", rekao je Erdogan.     Foto: AA

Turkiye ne vidi početak novog pregovaračkog procesa na Kipru sve dok obje strane na ostrvu ne sjednu da pregovoraju "kao jednaki", rekao je u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Iskreno, ne vidimo mogućnost da počnemo novi pregovarački proces na Kipru bez uspostavljanja jednakosti gdje obje strane sjede za stolom kao jednaki i odlaze kao jednaki", rekao je Erdogan novinarima po povratku iz zvanične posjete Turskoj Republici Sjeverni Kipar (TRSK) u povodu obilježavanja 50. godišnjice turske kiparske mirovne operacije.

Komentarišući nedavne izjave grčkog ministra odbrane Nikosa Dendiasa, koji je Turke nazvao "okupatorima", Erdogan je rekao da njegov komentar "ne može biti drskiji", pozivajući grčkog premijera Kyriakosa Micotakisa da "urazumi" Dendiasa.

Erdogan je također pozvao sve protiv poteza koji bi doveli do eskalacije tenzija na Kipru, dodajući da "saučesništvo u masakrima u Izraelu ne bi poslužilo ni kiparskim Grcima ni Grčkoj".

Poručio je da Turkiye neće bježati od izgradnje pomorskih baza ili drugih pomorskih struktura u Turskoj Republici Sjeverni Kipar (TRSK), ako se to pokaže neophodnim.

Također je komentarisao i izraelske napade na Pojas Gaze, koji traju već devet mjeseci.

"Izrael se mora suočiti s posljedicama za postupke koji su dovoljno ozbiljni da odvrate bilo koga da ponovo razmisli o takvoj okrutnosti", kazao je Erdogan.

Pozvao je američku administraciju da izvrši pritisak na Izrael i povuče podršku "ubici" izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i njegovim saradnicima da okončaju ugnjetavanje u Gazi.

Na kraju se dotakao i odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) o pravnim posljedicama izraelske politike na okupiranim palestinskim teritorijama.

"Nadam se da će ova i odluke donesene prije toga, a koje Izrael nije implementirao, dovesti do buđenja međunarodne zajednice", rekao je turski predsjednik.

ICJ je u odluci donesenoj u petak naveo da je izraelska višedecenijska okupacija palestinskog teritorija "nezakonita" i da se treba okončati "što je prije moguće".

TRT Balkan / agencije