Erdoganove izjave uslijedile su nakon što su mirovne snage UN-a na Kipru (UNFICYP) prošle sedmice intervenisale u radovima na izgradnji puta kako bi se selo kiparskih Turaka Pile u tampon zoni povezalo sa ostatkom TRSK-a.      Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je intervencija mirovnih snaga Ujedinjenih nacija na izgradnju puteva na teritoriji Turske Republike Sjeverni Kipar (TRSK) bila neprihvatljiva.

“Fizička intervencija vojnika mirovnih snaga UN-a na teritoriji koja potpada pod suverenitet TRSK-a za nas nikada nije prihvatljiva“, rekao je Erdogan nakon sastanka kabineta u glavnom gradu Turkiye Ankari.

Erdoganove izjave uslijedile su nakon što su mirovne snage UN-a na Kipru (UNFICYP) prošle sedmice intervenisale u radovima na izgradnji puta kako bi se selo kiparskih Turaka Pile u tampon zoni povezalo sa ostatkom TRSK-a.

Proširenje puta je strateški važno za stanovnike jer će im dati više mogućnosti da stignu do Pila, gdje zajedno žive Turci i kiparski Grci.

Administracija kiparskih Grka i UN-a protive se tom projektu.

Stanovnici Pila moći će da putuju na kraće udaljenosti i neće morati da prolaze kroz britanske baze kada pređu na tursku stranu kao rezultat građevinskih radova na dionici od 11,6 kilometara.

Prvih 7,5 kilometara puta će prolaziti kroz Yigitler, a drugih 4,1 kilometar će prolaziti kroz Pile.

“Nije ni legalno ni humano spriječiti kiparske Turke koji žive u selu Pile da stignu do svoje domovine“, rekao je Erdogan.

Turski predsjenik je također naglasio da su mirovne snage zasjenile svoju nepristrasnost fizičkim intervencijama prema mještanima na Sjevernom Kipru i žalosnim izjavama.

“Ono što se očekuje od UN-a je da doprinese rješavanju humanitarnih potreba svih strana na ostrvu istinskim predstavljanjem njegovog imena, umjesto demonstracijom destabilizirajućeg ponašanja“, poručio je Erdogan.

Također je istakao da Turkiye, kao zemlja garant, neće dozvoliti protivpravna djela na Kipru.

TRT Balkan / agencije