Turski parlament je u utorak ratifikovao prijem Švedske u NATO, a ta odluka je objavljena i u Službenom listu Turkiye.     Foto: AA Archive

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarali su u petak o turskom odobrenju za prijem Švedske u NATO.

Iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye saopćeno je na društvenoj mreži X da su Erdogan i Stoltenberg u telefonskom razgovoru razmijenili mišljenje o globalnim i regionalnim pitanjima.

Šef NATO-a Stoltenberg je na svom nalogu na mreži X naveo da je dobro razgovarati s predsjednikom Erdoganom i pozdraviti tursku ratifikaciju prijema Švedske u NATO.

"Legitimna sigurnosna pitanja Turkiye su riješena, a Švedska, Turkiye i NATO će biti jači sa Švedskom kao saveznikom", naveo je Stoltenberg.

Turski parlament je u utorak ratifikovao prijem Švedske u NATO, a ta odluka je objavljena i u Službenom listu Turkiye.

Predsjednik Erdogan potpisao je predsjednički dekret o prijemu ove nordijske zemlje vojnom savezu i odobrio odgovarajući protokol.

Za prijem nove članice potrebno je odobrenje svih članica NATO-a, a Mađarska je sada jedini saveznik koji nije ratifikovao pristupanje Švedske.

Švedska i Finska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u u maju 2022. godine nakon početka ruskog rata protiv Ukrajine.

TRT Balkan / agencije