Tokom posjete delegacije Turkiye koju predvodi Erdogan, dvije zemlje potpisale su sporazum o saradnji od 17 članova.     Foto: AA

"Turkiye i Mađarska podigle su svoje bilateralne odnose sa strateškog na napredno strateško partnerstvo", izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Govoreći na konferenciji za novinare s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u glavnom gradu Mađarske Budimpešti, Erdogan je rekao:

"Sa zajedničkom političkom deklaracijom potpisanom s Orbanom, podigli smo naše bilateralne odnose sa strateškog partnerstva na nivo naprednog strateškog partnerstva."

"Za 11 mjeseci ove godine premašili smo obim trgovinske razmjene Turkiye i Mađarske iz prošle, dosežući cifru od četiri milijarde dolara", rekao je Erdogan, dodajući da je cilj povećanje bilateralne trgovine na šest milijardi dolara.

Prema njegovim riječima, planiraju povećati trgovinu i investicije tako što će u narednim mjesecima biti domaćini prvog sastanka Zajedničkog ekonomsko-trgovinskog odbora u Turkiye.

"Turkiye i Mađarska imaju za cilj dalje jačanje veza u oblastima kao što su odbrambena industrija i energetika, gdje već imamo produktivnu saradnju", dodao je predsjednik Turkiye.

Erdogan je rekao da su razgovarali o aktuelnim temama, situaciji u Gazi, u Ukrajini, o odnosima Turkiye i Evropske unije.

"Zadovoljan sam Mađarskom, koja će preuzeti predsjedavanje EU-om u drugoj polovini 2024. godine, snažno naglašavajući svoju podršku našem punopravnom članstvu u EU", rekao je predsjednik Turkiye.

Dodao je da se Turkiye i Mađarska se slažu da rat i nasilje nisu rješenje u Palestini i Ukrajini.

Osvrćući se na mirovne pregovore u Istanbulu između Ukrajine i Rusije 2022. godine, Erdogan je rekao da je Turkiye spremna da revitalizuje istanbulski proces za diplomatsko rješenje situacije u Ukrajini.

"Međunarodna zajednica ima primarnu odgovornost da pošalje jasnu poruku Izraelu i stavi tačku na tekući masakr u Gazi", izjavio je Erdogan.

On je rekao da Turkiye od početka ulaže intenzivne diplomatske napore s ciljem uspostave hitnog primirja u Gazi i prevencije širenja sukoba.

"Turkiye radi na hitnom zaustavljanju izraelske brutalnosti u Gazi", dodao je Erdogan.

Viktor Orban je na konferenciji za novinare rekao da je Turkiye jedina zemlja koja je postigla rezultate u naporima vezanim za rat između Rusije i Ukrajine kroz dogovor o žitu.

Naglasio je da su unaprijedili odnose Turkiye i Mađarske na nivo naprednog strateškog partnerstva.

"Ne znam da li postoji nešto dalje od ovoga u diplomatskom smislu. Vjerujem da je ovo najjače u smislu prijateljstva i bratstva", rekao je Orban.

Naglasio je da bez Turkiye Mađarska nema sigurnost.

Ističući značaj bilateralnih odnosa, Orban je rekao da je Erdogan predstavio monumentalan projekat za naredno stoljeće.

"Stoljeće pred nama je vaše, u to vjerujemo i imamo sporazume", rekao je on.

Tokom posjete delegacije Turkiye koju predvodi Erdogan, dvije zemlje potpisale su sporazum o saradnji od 17 članova kako bi odnose podigli na nivo naprednog strateškog partnerstva.

TRT Balkan / agencije