Turski predsjednik je također rekao da dvije zemlje treba da počnu sa radom Mehanizma za sigurnosnu saradnju.    Foto: AA Archive

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan telefonski je razgovarao sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom.

Direkcija za komunikacije Turkiye objavila je da su dvojica čelnika razgovarali o procesu članstva Švedske u NATO-u, borbi protiv terorizma, odnosima Turkiye i Švedske i drugim regionalnim i globalnim pitanjima.

Erdogan je kazao da vjeruje da će Švedska nakon što je Turkiye odobrila njeno članstva u NATO-u ispuniti obaveze koje proizilaze iz memoranduma u skladu sa duhom savezništva.

Turski predsjednik je također rekao da dvije zemlje treba da počnu sa radom Mehanizma za sigurnosnu saradnju te da je vrlo važno da Švedska pruži podršku Turkiye u borbi protiv terorizma.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je 25. januara dekret o pristupanju Švedske vojnom savezu i odobrio relevantni protokol, čime je zakon stupio na snagu.

Za prijem nove članice potrebna je jednoglasna podrška svih članica NATO-a, a Mađarska je sada jedini saveznik koji nije ratifikovao pristupanje Švedske.

Finska i Švedska, nordijske zemlje koje su blizu ili graniče s Rusijom, podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija počela rat protiv Ukrajine u februaru 2022. godine.

TRT Balkan / agencije