Turski predsjednik boravi u Astani gdje prisustvuje samitu Organizacije turkijskih država (OTS).        Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se u petak s azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim u glavnom gradu Kazahstana Astani, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, regionalnim i globalnim pitanjima kao i o tekućem sukobu između Izraela i Palestine, saopštila je Direkcija za komunikacije Turkiye.

Erdogan je rekao da će Turkiye nastaviti povećavati napore u pružanju humanitarne pomoći i naglasio potrebu da međunarodna zajednica pošalje snažne poruke kako bi osigurala da Izrael poštuje međunarodno pravo.

"Trajni mir u regionu može se postići tek nakon uspostavljanja geografski integrisane i nezavisne države Palestine unutar granica iz 1967. godine, sa istočnim Al-Qudsom (Jerusalem, op.a.) kao glavnim gradom", dodao je turski lider.

Na sastanku je razgovarano i o procesu normalizacije odnosa između Turkiye i Armenije, te o trenutnoj situaciji oko postkonfliktnog procesa između Azerbejdžana i Armenije.

Turski predsjednik boravi u Astani gdje prisustvuje samitu Organizacije turkijskih država (OTS).

Organizacija turkijskih država, koja se ranije zvala Turkijsko vijeće, međunarodna je organizacija koja se sastoji od nezavisnih turkijskih zemalja koje zajedno rade na jačanju međusobnih odnosa.

Njene članice su Turkiye, Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan, dok Mađarska, Turkmenistan i Turska Republika Sjeverni Kipar imaju status posmatrača.

TRT Balkan / agencije