Erdogan je rekao da je trajno rješenje uspostavljanje palestinske države s Istočnim Al-Qudsom (Jerusalim) kao glavnim gradom.     Foto: AA

Predsjednici Republike Turkiye i Azerbejdžana Recep Tayyip Erdogan i Ilham Aliyev razgovarali su danas u Ankari o masakrima koje je Izrael počinio u Gazi, građevinskim aktivnostima u oslobođenim azerbejdžanskim regijama Karabaha te o regionalnim i globalnim pitanjima.

Iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye saopćeno je da su se Erdogan i Aliyev sastali u Predsjedničkoj palati u Ankari.

"Predsjednik Erdogan je tokom sastanka izjavio da Turkiye prati proces odlaska Ruskih mirovnih snaga iz Karabaha te da s uvažavanjem prati aktivnosti izgradnje i preporoda na azerbejdžanskim zemljama oslobođenim od armenske okupacije", navodi se u saopćenju.

Ističući da se izraelska genocidna praksa u palestinskim regijama, posebno u Gazi, nastavlja, te da Izrael ovim zločinima ugrožava i regionalnu i globalnu sigurnost, Erdogan je rekao da je trajno rješenje uspostavljanje palestinske države s Istočnim Al-Qudsom (Jerusalim) kao glavnim gradom.

Dodao je da međunarodna zajednica treba vršiti pritisak na Izrael da proces krene u tom pravcu.

Erdogan je pozdravio odluku azerbejdžanskog parlamenta o osnivanju Interparlamentarne grupe prijateljstva s Turskom Republikom Sjeverni Kipar, kao i poziv predsjedniku Sjevernog Kipara Ersinu Tataru na Samit Organizacije turskih država, koji će se održati u julu u Šuši.

Izražavajući zahvalnost Aliyevu na pozivu na Klimatski samit, koji se održava u Azerbejdžanu, Erdogan je naveo da će Turkiye pružiti svu vrstu podrške tokom procesa pripreme.

Erdogan je najavio da će na samitu biti održani važni događaji u okviru "Projekta nultog otpada", koji se sprovodi pod pokroviteljstvom njegove supruge Emine Erdogan.

TRT Balkan / agencije