Rekao je da je osiguranje sigurnosti hrane strateški važno zbog ruskog rata protiv Ukrajine.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je svjetsko tržište halal proizvoda i usluga, pripremljenih u skladu s muslimanskim smjernicama, poraslo na više od pet biliona dolara, uz značajan rast u sektorima kao što su hrana, turizam, kozmetika i finansije.

“Potražnja za halal certificiranim proizvodima i uslugama raste jer su ti proizvodi čisti i zdravi i preferiraju ih muslimani. Danas je svjetsko halal tržište dostiglo ukupnu veličinu od više od pet biliona dolara, posebno u sektorima kao što su hrana, turizam, kozmetika i finansije“, rekao je Erdogan u video poruci poslanoj 9. Svjetskom halal samitu i 10. Halal Expo sajmu Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu.

Napominjući da ova brojka svakim danom raste u skladu s novonastalim potrebama i očekivanjima, Erdogan je rekao da su dokumentacija i standardizacija veoma važni kako da se osigura pristup halal certificiranim proizvodima i uslugama, tako i da se olakša promet halal proizvoda i usluga u međunarodnoj trgovini.

Rekao je da je osiguranje sigurnosti hrane strateški važno zbog ruskog rata protiv Ukrajine.

“Vjerujem da će Halal samit, koji će ugostiti skoro 40.000 gostiju, uključujući 10.000 stranih posjetilaca, ojačati prehrambenu sigurnost islamskih zemalja“, rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da su aktivnosti Instituta za standarde i mjeriteljstvo islamskih zemalja (SMIIC), koji je počeo sa radom 2010. godine, od vitalnog značaja u tom pogledu.

On je pozvao sve zemlje članice OIC-a da se pridruže institutu kako bi pomogli u izbjegavanju sukoba, nesuglasica i nesigurnosti u halal certificiranju.

Ističući da je Turkiye obratila pažnju na to pitanje uvođenjem vlastite Agencije za halal akreditaciju (HAK), Erdogan je kazao da taj sektor treba podići na nivo koji zaslužuje.

Samit se održava pod pokroviteljstvom Predsjedništva Turkiye, a agencija Anadolu je globalni komunikacijski partner tog događaja.

TRT Balkan / agencije