Rekavši da Izrael slijedi "politiku ugnjetavanja", Erdogan je dodao da palestinski narod nije sam. / Photo: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je oštro osudio izraelski napad na džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu, rekavši: "Želim izraziti tugu i bijes".

"Turkiye ne može šutjeti pred napadima. Posezanje za džamijom Al-Aksa i gaženje svetosti Haram al-Šarifa naša je crvena linija", rekao je Erdogan nakon iftara s penzionerima u glavnom gradu Ankari, posebnog posnog obroka za sveti muslimanski mjesec ramazan.

Njegove izjave su uslijedile nakon što je napetost eskalirala kada je izraelska policija privela oko 350 vjernika unutar kompleksa džamije Al-Aksa.

Grupa Palestinaca zabarikadirala se unutar molitvene dvorane Al-Qibli u kompleksu džamije Al-Aksa nakon što su jevrejski doseljenici pozvali na raciju na džamiju.

Pokušali su spriječiti policiju da uđe tako što su zatvorili vrata.

Opkolivši molitvenu dvoranu Al-Qibli, izraelska policija popela se na krov džamije, razbila prozore i isprva upotrijebila zvučne bombe protiv vjernika koji su bili unutra.

Neki ljudi u džamiji pokušali su se oduprijeti policiji bacajući vatromet.

"Osuđujem podla djela protiv prve kible muslimana i pozivam da se napadi zaustave što je prije moguće", rekao je Erdogan.

Rekavši da Izrael slijedi "politiku ugnjetavanja", Erdogan je dodao da palestinski narod nije sam.

TRT Balkan / agencije