Erdogan je istakao ulogu Turkiye kao stabilnog aktera usred globalnih previranja, pripisujući to njenoj uravnoteženoj vanjskoj politici i dostignućima u odbrambenoj industriji.    Foto: AA

Turkiye je zadržala ulogu vodećeg pružaoca humanitarne pomoći Gazi, rekao je u utorak predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan, najavivši da je Ankara poslala deveti brod s 3.774 tone humanitarnog materijala u palestinsku enklavu.

Govoreći nakon sastanka Vlade u glavnom gradu Ankari, Recep Tayyip Erdogan je naglasio da Turkiye nije dopuštala izvoz u Izrael koji bi se mogao koristiti u vojne svrhe mnogo prije nego što je počela trenutna vojna ofanziva na Gazu u oktobru prošle godine.

Erdogan je istakao ulogu Turkiye kao stabilnog aktera usred globalnih previranja, pripisujući to njenoj uravnoteženoj vanjskoj politici i dostignućima u odbrambenoj industriji.

"Dolivanje ulja na vatru i kontinuirano ugađanje Netanyahuovoj administraciji nikome neće donijeti ništa dobro", rekao je Erdogan u obraćanju u predsjedničkom kompleksu, ističući da sve dok se ne okonča "ugnjetavanje i genocid" u Gazi, u regionu se mogu očekivati nove tenzije.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Broj ubijenih u napadima koje je izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 33.843.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije