U decembru je turska odbrambena firma Baykar održala prvi let bespilotnog borbenog aviona Bayraktar Kizilelme (Crvene jabuke).      Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je rekao da Turkiye ne samo da je preživjela teška vremena, već i da ide naprijed jer ima za cilj povećati domet domaćih projektila sa 565 na 1.000 kilometara.

Tokom posjete jugozapadnoj provinciji Mugla, Recep Tayyip Erdogan je rekao da je otkako je preuzeo dužnost početkom 2000-ih, proizvodnja domaćeg arsenala domaće odbrambene industrije povećana za 20 do 80 posto.

"Nacionalna pitanja su iznad politike i tako treba i da ostane. Ako smo postigli napredak na Mediteranu, Egejskom i Crnom moru, moramo to zajedno štititi, bez izuzetka", rekao je on.

Navodeći da Turkiye sada proizvodi svoje bespilotne letjelice i borbene dronove, Erdogan je podvukao da će borbeno vozilo Bayraktar Kizilelma "nositi bombu koju nosi F-16 nakon što počne masovnu proizvodnju".

U decembru je turska odbrambena firma Baykar održala prvi let bespilotnog borbenog aviona Bayraktar Kizilelme (Crvene jabuke).

Zahvaljujući svom dizajnu, Kizilelma će moći obavljati najizazovnije misije. Imaće nosivost do 1.500 kilograma, a biće opremljen municijom turske proizvodnje i AESA radarom, takođe razvijenim u Turkiye.

Erdogan je rekao da se testiranje domaćih projektila nastavlja i dodao da takvi testovi "plaše" Grčku, ističući testove iz obalnog grada Izmira, u blizini grčkih ostrva u Egejskom moru.

"Testovi se izvode iz Izmira, a raketa koja bi mogla biti lansirana odatle počinje da ih plaši", rekao je Erdogan.

On je naglasio da odbrambena industrija Turkiy jača i da se razbijaju terorističke grupe.

TRT Balkan / agencije