Turkiye 2023. godine proslavlja stotu godišnjicu osnivanja Republike.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan istakao je u video poruci objavljenoj povodom nastupanja Nove godine da se nada da će Turkiye i u budućnosti nastaviti sa napretkom i brojnim iskoracima.

Istakao je u tom smislu da niko ne može poreći činjenicu da je Turkiye razboritim i umjerenim stavom u međunarodnim krizama zadobila poštovanje svih.

"Dok se svijet bori s energetskom krizom mi smo zahvaljujući našoj poziciji postali centar međunarodnih nabavnih i trgovinskih kanala. Nadamo se da ćemo 2023. godinu, zahvaljujući našoj viziji stoljeća Turkiye, započeti mnogo veći iskorak koji dolikuje novom stoljeću naše Republike", kazao je Erdogan.

Turkiye 2023. godine proslavlja stotu godišnjicu osnivanja Republike.

Erdogan je također istakao da cilj Turkiye nije samo ulazak u najviši rang globalne političke i ekonomske grupe zemalja, već postizanje političke i ekonomske moći na najvišem nivou.

"Demokratiju i razvojnu infrastrukturu koju smo ostvarili u našoj zemlji u posljednjih 20 godina vidimo kao temelj i početak ovog velikog progresa. Naš cilj je da ovaj proces započnemo na najbolji i najefikasniji način i da našim mladima ostavimo državu u kojoj mogu nastaviti voditi novo tursko stoljeće ka uspjehu u skladu sa našim ciljevima, snovima, i civilizacijskim i istorijskim naslijeđem. Sa ovim osjećajima opraštamo se od 2022. godine, a želim da 2023. godinia bude ispunjena mirom, spokojem i blagostanjem", istakao je turski predsjednik.

TRT Balkan / agencije