Iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye saopćeno je da su Erdogan i Pezeshkian telefonski razgovarali i o regionalnim i globalnim pitanjima.      Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan čestitao je novoizabranom predsjedniku Irana Masoudu Pezeshkianu na pobjedi na izborima i razgovarao s njim o bilateralnim odnosima Turkiye i Irana.

Iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye saopćeno je da su Erdogan i Pezeshkian telefonski razgovarali i o regionalnim i globalnim pitanjima.

U saopćenju na društvenoj mreži X navedeno je da je Erdogan izrazio uvjerenje da će odnosi između Ankare i Teherana nastaviti da se razvijaju u svim oblastima u novoj eri uz snagu duboko ukorijenjene historije između dvije zemlje.

Erdogan je poželio Pezeshkianu uspjeh na novoj funkciji.

Reformistički kandidat i bivši ministar zdravlja Pezeshkian pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora 5. jula sa 53,7 posto osvojenih glasova, postavši deveti predsjednik Irana.

Predsjednički izbori u Iranu uslijedili su nakon tragične helikopterske nesreće koja se dogodila u provinciji Istočni Azerbejdžan 19. maja, a u kojoj su poginuli predsjednik države Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian.

TRT Balkan / agencije