Predsjednik je također kazao da će Turkiye nastaviti uvozit knjige iz cijeloga svijeta i međunarodni karakter biblioteke Rami učiniti mnogo izraženijim.      Foto: AA

U Istanbulu je danas otvorena biblioteka Rami, preuređeni i obnovljeni impozantni kompleks historijske vojne kasarne, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da to zdanje nije kreirano samo kao biblioteka, već po uzoru na kulturne centre u kojima se mogu održavati različite manifestacije i skupovi.

Kasarna Rami u Istanbulu, koja ima 250-godišnju historiju, pretvorena je u biblioteku nakon godinu i pol dana obnove. Predstavljena je kao najveća biblioteka u Turkiye i jedna od najvećih u Evropi, a u policama posjeduje više od dva milijuna knjiga za različite dobne kategorije.

Predsjednik Turkiye i prva dama Emine Erdogan posjetili su biblioteku prije svečanog otvaranja. Erdogan je na ceremoniji kazao da će biblioteka za mlade i sve posjetioce biti otvorena 24 sata tokom svih sedam dana u sedmici.

“Približavamo se korak po korak našem cilju da 100. godišnjicu osnivanja naše Republike dočekamo sa 100 novih biblioteka“, kazao je Erdogan.

Predsjednik je također kazao da će Turkiye nastaviti uvozit knjige iz cijeloga svijeta i međunarodni karakter biblioteke Rami učiniti mnogo izraženijim.

Najavio je nastavak borbe za razvoj i prosperitet Turkiye na svim poljima.

“Danonoćno radimo za Turkiye koja ne prati nego predvodi, i Turkiye koja proizvodi, a ne samo konzumira ono što joj se nudi u kulturi i na drugim poljima“, poručio je Erdogan.

Biblioteka Rami ima pejzažnu površinu od 51.000 kvadratnih metara, po čemu je najveća na svijetu. Ima i kapacitet od 4.200 sjedećih mjesta, po čemu je među tri najveće u svijetu. Posjeduje i odjele za sve uzrasne grupe, počevši od igraonice i radionica za najmlađe u dobi do tri godine.

U tom impozantnom kompleksu će se održavati različite nacionalne i međunarodne izložbe, konferencije i manifestacije.

Kompleks novootvorene biblioteke izgrađen je u stilu narodnog vrta. Posjetioci će imati i pristup internetu, kafeterijama i galerijama, a svakako će i šetnja njenim dvorištem biti posebno zadovoljstvo.

TRT Balkan / agencije