“Naglasiću neophodnost inkluzivnije, pravednije i efikasnije strukture”, rekao je Erdogan.     Foto: AA

Ankara je izrazila spremnost da se sastane sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom radi normalizacije odnosa, izjavio je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Sada čekamo odgovor druge strane", rekao je Erdogan novinarima uoči odlaska u New York u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje će prisustvovati Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).

Erdogan je rekao da će u obraćanju na Samitu budućnosti, koji će se također održati u New Yorku, još jednom istaći potrebu za reformom mehanizama globalnog upravljanja, posebno Savjeta bezbjednosti UN-a i međunarodne finansijske arhitekture.

“Naglasiću neophodnost inkluzivnije, pravednije i efikasnije strukture”, rekao je Erdogan.

Napominjući da će se 24. septembra obratiti Generalnoj skupštini UN-a turski predsjednik je kazao:

“Podijeliću naše stavove o pitanjima koja su na dnevnom redu našeg regiona i čovječanstva. Posebno ću se pozabaviti zajedničkim akcijama koje se mogu poduzeti protiv genocida u Gazi i izraelske agresivne politike.”

Dodao je da se očekuje da će na sastancima Generalne skupštine ove godine prisustvovati više od 130 šefova država i vlada iz svih zemalja članica UN-a.

Turski predsjednik je rekao da cijeli svijet, a posebno UN, imaju važne odgovornosti da prekinu izraelski progon u Pojasu Gaze, uspostave trajni prekid vatre i osiguraju nesmetan protok humanitarne pomoći.

“Na to ćemo još jednom podsjetiti naše sagovornike tokom posjete”, dodao je turski predsjednik.

TRT Balkan / agencije