Govoreći na sastanku Odbora za ekonomske odnose s inozemstvom (DEIK) u Istanbulu, Erdogan je bio nedvosmislen o onome što se događa u Gazi od 7. oktobra 2023. godine.      Foto: AA

Ankara će nastaviti vršiti pritisak na Izrael putem trgovine i diplomatije sve dok Netanyahuova administracija ne prekine masakr u Pojasu Gaze, rekao je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Govoreći na sastanku Odbora za ekonomske odnose s inozemstvom (DEIK) u Istanbulu, Erdogan je bio nedvosmislen o onome što se događa u Gazi od 7. oktobra 2023. godine.

"Držimo naše kanale komunikacije otvorenima u našoj poslovnoj zajednici u procesu provedbe naše odluke o obustavi komercijalnih transakcija kako bismo prisilili Izrael, koji je ubio 36.000 nevinih ljudi u Gazi, na prekid vatre", rekao je Erdogan, te dodao:

"Ankara će nastaviti vršiti pritisak na Izrael kroz trgovinu i diplomaciju sve dok Netanyahuova administracija ne okonča svoje masakre u Gazi."

U petak je Međunarodni sud pravde ICJ ponovno potvrdio svoje prethodne naloge i naznačio daljnje mjere, uključujući držanje graničnog pelaza Rafah otvorenim i dopuštanje pristupa istražiteljima blokiranoj enklavi.

Više od 35.900 Palestinaca ubijeno je u Gazi, velika većina su žene i djeca, a gotovo 80.300 drugih je ranjeno od oktobra nakon napada Hamasa. Nakon više od sedam mjeseci izraelskih napada, veći dijelovi Gaze su pod ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u njegovoj zemlji, Erdogan je kazao kako je turski ekonomski prioritet smanjenje inflacije na jednocifrene brojeve radi trajnog olakšanja, s fokusom na dugoročnu stabilnost radi poboljšanja blagostanja nacije.

"Od druge polovine godine ulazimo u razdoblje dezinflacije. Fiskalnom politikom nećemo dopustiti dodatni inflacijski pritisak", rekao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije