Poznat po izuzetnoj brzini, brzini penjanja i upravljivosti, Eurofighter Typhoon se ističe kako u scenarijima izvan vizuelnog dometa, tako i u borbenim scenarijima iz blizine.     Foto: AFP Archive

Ako Njemačka neće prodati Eurofighter avione Turkiye, postoje druge alternative koje Ankara može razmotriti, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan odgovarajući na upite medija o povratku iz Njemačke.

Na pitanje da li je Njemačka spremna da se obaveže na prodaju Eurofighter aviona Ankari, Erdogan je u subotu rekao da se kancelar Scholz "uopšte nije dotakao tog pitanja".

“Drugim riječima, nije komentarisao da li će prodati Eurofighter ili ne. Mi smo već jasno iznijeli svoj stav – ako nam daju avione, dobro i jest – ako ne daju, imamo drugih vrata na koja možemo pokucati”, rekao je Erdogan, ističući da Turkiye ima mnogo alternativa u slučaju da Eurofighter dogovor propadne.

Prethodno je Yasar Guler, turski ministar nacionalne odbrane, komentirao inicijativu koja je u toku za osiguranje aviona Eurofighter Typhoon za tursku vojsku.

Obraćajući se Odboru za planiranje i budžet Velike narodne skupštine Republike Turkiye, tokom rasprave o budžetu za 2024. godinu prošle sedmice, Guler je razjasnio pregovore koji uključuju Veliku Britaniju, Njemačku i Španiju.

On je naglasio napore u saradnji s Velikom Britanijom i Španijom, pri čemu su obje izrazile pozitivnu namjeru u vezi s dogovorom.

Međutim, Guler je podvukao da su trenutni pregovori fokusirani na osiguravanje odobrenja Njemačke, te da i Velika Britanija i Španija rade na tome da se Njemačka uključi. Što se tiče sposobnosti postojećih borbenih aviona Oružanih snaga Turkiye, Guler je istakao adekvatnost trenutne flote, koju čine F-16 i F-4, za njihove određene zadatke.

Međutim, istakao je nacionalni pristup koji je okrenut budućnosti, objašnjavajući da su se početni planovi za nabavku F-35 suočavali s izazovima, što je dovelo do istraživanja alternativa, poput razvoja turske nacionalne odbrambene industrije Turkiye.

Turkiye je uputila zahtjev Washingtonu 2021. za 40 F-16 aviona i komplete za modernizaciju. State Department je neformalno obavijestio Kongres o potencijalnoj prodaji.

O kupovini borbenih F-16 aviona iz SAD-a, Guler je rekao: „Da bismo modernizirali naše F-16, kupit ćemo 40 gotovih F-16 ‘Block 70 Vipers’ i modernizirati ih 79 u Turkiye uprave vazduhoplovne i svemirske industrije (TUSAS)."

Guler je također podvukao da Turkiye brzo razvija vlastite domaće borbene avione i motore, sugerirajući da je, po njegovom mišljenju, dobra stvar što Turkiye više ne traži F-35, zbog njihovih prijavljenih tehničkih problema, kao i visokih troškova rada.

Za Turkiye se čini da početnu sklonost borbenim avionima imaju zapadni proizvođači aviona.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje: ako ova opcija propadne, hoće li se Turkiye okrenuti Rusiji?

Izvodljiva alternativa za Eurofightere bi bio Sukhoi Su-35 ruske proizvodnje.

Pogledajmo kako se oni porede.

Eurofighter:

Razvijen kao zajednički napor između Velike Britanije, Njemačke, Italije i Španije, Eurofighter Typhoon predstavlja vrhunski evropski višenamjenski lovac.

Ima dvomotornu konfiguraciju delta-krila, sa svojim dizajnom optimizovanim i za nadmoć u vazduhu, te za misije kopnenog napada.

Poznat po izuzetnoj brzini, brzini penjanja i upravljivosti, Eurofighter Typhoon se ističe kako u scenarijima izvan vizuelnog dometa, tako i u borbenim scenarijima iz blizine.

Foto: TRT Balkan

Su-35:

Porijeklom je iz Rusije. Sukhoi Su-35 predstavlja značajno nadograđenu verziju Su-27 Flanker.

Poznat je po izuzetnoj upravljivosti, Su-35 kombinuje brzinu, domet i značajan nosivost, što ga čini raznovrsnom platformom za različite profile misija.

Foto: TRT Balkan

Pored razvoja vlastitih autohtonih sposobnosti, Turkiye ima brojne mogućnosti koje može pokušati iskoristiti, kako bi unaprijedila svoje odbrambene sposobnosti.

Dok su razmatranja NATO-a važna za Turkiye, drugu po veličini vojsku u Alijansi, Ankara je uvijek stavljala svoje interese na prvo mjesto dok je osiguravala svoje odbrambene potrebe.

Kao članica NATO-a, iako se Turkiye nada da će prvo postići dogovor sa svojim zapadnim partnerima, Ankara bi na kraju mogla da se okrene negdje drugdje kako bi osigurala nove borbene avione.

U navigaciji ovim složenim izborima, Turkiye gleda naprijed bez ovisnosti o jednom dobavljaču, vagajući geopolitička razmatranja i tehnološke sposobnosti kako bi osigurala avione koji najbolje odgovaraju svojim odbrambenim potrebama.

TRT Balkan