Emine Erdogan je dočekala svoje goste, a s velikom pažnjom poslužila je čaj od mente, jedan od poznatih afričkih napitaka, predsjedničkim suprugama.            Foto: AA

Supruga predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Emine Erdogan, izjavila je: "Za nas koji dijelimo istu zemlju i pripadamo istoj ljudskoj porodici, vjerujemo da su dobit i gubitak zajednički. S ovog stanovišta, znamo da zaostajanje Afrike znači da će cijeli svijet biti lišen stvarnog potencijala tog kontinenta."

Emine Erdogan, koja je zajedno s predsjednikom Erdoganom doputovala u SAD povodom 79. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, domaćin je programa "Okusi Afrike: Festival kulture, kuhinje i prijateljstva" i promocije knjige "Afrika: Kulinarstvo".

Na programu su prisustvovali supruge predsjednika Kosova Prindona Sadriua, supruga predsjednika Mauricijusa Sayukta Roopun, supruga predsjednika Fijija Filomena Katonivere, supruga predsjednika Irske Sabina Higgins, supruga predsjednika Bocvane Neo Jane Masisi, supruga predsjednika Estonije Sirje Karis, supruga predsjednika Nigerije Oluremi Tinubu, supruga predsjednika Bugarske Desislava Radeva, supruga predsjednika Surinama Mellisa Santokhi, supruga predsjednika Gabona Zita Nyangue Nguema, supruga predsjednika Gambije Fatounatta Bah-Barrow, supruga predsjednika Sejšela Linda Ramkalawan, supruga predsjednika Kırgizistana Aygul Japarova, supruga predsjednika Gvajtemale Lucrecia Peinado, supruga predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mirela Bečirović, supruga predsjednika Vijeća EU Amelie Derbaudrenghien Michel, ministri, visoki predstavnici međunarodnih organizacija i rukovodioci medijskih kuća.

Emine Erdogan je dočekala svoje goste, a s velikom pažnjom poslužila je čaj od mente, jedan od poznatih afričkih napitaka, predsjedničkim suprugama.

Tokom programa, tradicionalni afrički rukotvorinski proizvodi, koje su proizvele afričke žene, bili su izloženi u Turskoj kući, dok je Emine Erdogan gostima pričala o velikom trudu koji stoji iza tih proizvoda.

Nakon toga, Emine Erdogan je u svom govoru izjavila da Afrika ima jedinstvenu poziciju u svijetu zbog svoje kulturne raznolikosti i prirodnih bogatstava.

Naglasila je da Afrika, s više od 2.000 različitih jezika, etničkih zajednica i više od milijarde stanovnika, predstavlja šarenu refleksiju ljudske porodice, ističući da prema naučnim istraživanjima kontinent posjeduje gotovo istu genetsku raznolikost kao cijeli svijet.

Emine Erdogan je prilikom ranijih posjeta afričkom kontinentu izrazila da je najviše bila impresionirana nevjerovatnom raznolikošću kontinenta, rekavši: "Dinamika kontinenta, koja podsjeća na blistavu sliku, ogleda se u svakom aspektu njegove kulture, od kuhinje do odijevanja. Afrika ima jedinstvenu kulinarsku kulturu koja predstavlja izvanredno blago. Trpeza, kao i u Turkiye i različitim kulturama svijeta, u Africi je mjesto gdje se različitosti skladno okupljaju, simbolizirajući prijateljstvo i blagostanje. U životu, kroz mnoge slatke i gorke iskustva, ta zajednička povezanost povećava ljudsku snagu da se nosi s izazovima." Ističući kako se sreća povećava dijeljenjem hrane oko stola, Emine Erdogan je dodala: "Kada postanete gosti na afričkoj trpezi, susrećete se s jedinstvenom raznolikošću koja obuhvata svaki aspekt, od prezentacije do tehnike kuhanja. Raznovrsni nutritivni lokalni proizvodi, tehnike pripreme koje pojačavaju ukus i raznovrsne prezentacije koje hrane dušu, čine svaku zalogaj putovanjem punim raznolikosti. Ova iskustva su toliko posebna da u vama bude želju da podijelite drevne okuse i priče sa svojim voljenima. Ova želja nas je 2018. godine okupila oko knjige 'Afrika: Kulinarstvo.'"

"Kuharske tehnike Osmanskog Carstva utjecale su na afričke okuse"

Emine Erdogan je istaknula da je pod pokroviteljstvom predsjedništva i uz vodstvo Afričke kulturne kuće, te doprinos Afričke asocijacije supruga misije ASOM, 2019. godine objavljen prvi primjerak knjige "Afrika: Kulinarstvo". "U ovom izdanju uključili smo 58 originalnih recepata iz pet različitih regija kontinenta", rekla je Emine Erdogan, dodajući da su u novom proširenom izdanju, broj recepata gotovo udvostručili na 110.

"Ova knjiga obogaćena je tradicionalnim receptima i ljudskim iskustvima. Tokom ovog procesa, primijetila sam da su tehnike kuhanja i recepti za lijek iz Osmanskog kuhanja također utjecali na afričke okuse. Recepti u knjizi predstavljaju izvanrednu sintezu lokalnih formula, mediteranske kuhinje, te arapskih i indijskih uticaja. Također sam primijetila da su recepti afričke kuhinje, poput turskih, osjetljivi na rasipanje. U vrijeme kada globalni gubitak hrane premašuje milijardu dolara i postaje alarmantan, znanje i iskustvo zemalja koje nisu prekinule vezu sa svojim kulturnim naslijeđem postaje još važnije. Kako afrička poslovica kaže, 'Ako su tvoji korijeni duboki, ne moraš se bojati vjetra.' Vjerujem da ćemo, kako razvijamo naše veze s korijenima, postići snagu koja neće biti slomljena snažnim vjetrovima modernih izazova." "Vjerujemo da su dobit i gubitak zajednički" U programu koji slavi boje, okuse i priče afričke kuhinje, Emine Erdogan je istaknula cilj da zajedno obuhvatimo, zaštitimo i prenesemo ovo kulturno naslijeđe u budućnost:

"Za nas koji dijelimo istu Zemlju i pripadamo istoj ljudskoj porodici, vjerujemo da su dobit i gubitak zajednički. S ovog stanovišta, znamo da zaostajanje Afrike znači da će cijeli svijet biti lišen stvarnog potencijala tog kontinenta. Hajde da sanjamo o svijetu u kojem Afrika može ostvariti svoj potencijal sa svim svojim resursima i ljudima, u pravednom uređenju. Ovaj svijet vam se ne čini svjetlijim, jačim i obećavajućim od onog u kojem se sada nalazimo?" Emine Erdogan je napomenula da je Afrička kulturna kuća, koju su osnovali 2017. godine, produkt ove vizije.

"Danas me raduje što je udruženje postao atraktivna tačka okupljanja za naše afričke braće i sestre u našoj zemlji i sigurna osnova za jačanje odnosa između Turkiye i afričkih zemalja. Nadam se da će Sporazum o razumijevanju potpisan s Afričkom unijom ove godine u New Yorku biti lijepa prilika za bliske kontakte našeg udruženja s državama u regionu."

Emine Erdogan se zahvalila suprugama lidera afričkih zemalja koje su podržale knjigu o kuhinji i rad Afričke kulturne kuće, kao i afričkim ambasadama i njihovim suprugama, te predstavnicima Turkiye u Africi, akademicima i stručnim kuharima. Nakon govora, napravljena je zajednička porodčna fotografija s prisutnim suprugama državnih lidera.

Sudionici su uživali u programu uz tradicionalne afričke delicije i uživajući u živopisnoj afričkoj muzici, gdje su servirani recepti iz knjige "Afrika: Kulinarstvo".

Nakon programa, supruga predsjednika Nigerije, Oluremi Tinubu, potpisala je "Deklaraciju dobre volje za nultu otpadu", koju je prvi potpisao predsjednik Erdogan, na 78. zasjedanju Generalnoj skupštini UN-a.

TRT Balkan / agencije