“Sistem je moguće popraviti samo zajedničkim snagama“, naglasila je Erdogan, dodajući da je Turkiye pokrenula inicijativu projektom “Zero Waste“.     Foto: AA

Prva dama Republike Turkiye Emine Erdogan predsjedavala je danas prvim sastankom Savjetodavnog odbora Ujedinjenih nacija za inicijativu o nultom otpadu, odnosno (Zero Waste).

Skrećući pažnju na činjenicu da je planeti potrebno sve više vremena da se sama oporavi od ekoloških problema, Erdogan je kazala da uklanjanje otpada izvan granica jedne zemlje ne otklanja problem.

“Sistem je moguće popraviti samo zajedničkim snagama“, naglasila je Erdogan, dodajući da je Turkiye pokrenula inicijativu projektom “Zero Waste“.

Podsjetivši da je stopa oporavka za pet godina povećana sa 13 na 30 posto, Erdogan je rekla da je cilj da ta stopa do 2035. godine poraste na 65 posto.

“Ovim dobitkom zaštitili smo zemljište veličine 2.000 fudbalskih terena. Zaštitili smo našu vodu koja je ekvivalentna potrebama vode za više od dva miliona porodica za godinu dana. Omogućili smo uštede energije jednake energetskim potrebama više od 200.000 porodica za godinu dana. Istovremeno, hiljadama naših građana ponudili smo nove mogućnosti zapošljavanja“, istakla je supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Naglasivši da klimatska kriza ne prepoznaje nikakve granice, Erdogan je rekla da je Ankara spremna podijeliti svoja iskustva s drugima.

Podizanje globalne svijesti

Prva dama Turkiye dalje je podsjetila da je Globalna deklaracija dobre volje o nultom otpadu, koja predstavlja prvi korak ka institucionalizaciji cilja “Zero Waste“ na globalnom nivou, otvorena za potpisivanje kod generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa u septembru prošle godine.

Podsjetila je i da je jednoglasno usvojena rezolucija o Zero Wasteu koju je Turkiye dostavila Generalnoj skupštini UN-a. U kontekstu rezolucije je 30. mart posvećen pokretu “Zero Waste“.

“Kao još jedan rezultat ove odluke, osnovan je i Savjetodavni odbor za ličnosti visokog nivoa Zero Waste, zbog čega se danas sastajemo ovdje. U saradnji sa Programom UN-a za životnu sredinu i UN-Habitatom, cilj nam je da povećamo svijest na globalnom nivou širenjem najboljih praksi i uspješnih priča o nultom otpadu“, rekla je Erdogan.

Global Zero Waste nagrade

Ceremonija pod nazivom Global Zero Waste Awards bi se trebala održavati 30. marta svake godine, predložila je Erdogan i dodala da se tom datumu treba posvetiti više pažnje i na dnevni red intenzivnije staviti pitanje nultog otpada.

“Dok širimo ovu praksu, također treba da ojačamo međunarodnu i lokalnu pravnu infrastrukturu koja je podržava. Trebali bismo uzeti princip da ne zagađujemo, a ne čistimo, i trebali bismo promovirati način života koji ne proizvodi otpad. Trebalo bi ojačati našu saradnju sa UN-om i s njim povezanim organizacijama, kao i regionalnim organizacijama poput Evropske unije, Turskog vijeća i Afričke unije“, zaključila je Erdogan.

TRT Balkan / agencije