Emine Erdogan, supruga predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, sastala se s Remi Tinubu, suprugom predsjednika Nigerije, Bola Ahmeda Tinubua.       Foto: AA

Emine Erdogan, supruga predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, sastala se s Remi Tinubu, suprugom predsjednika Nigerije, Bola Ahmeda Tinubua. Prva dama Erdogan, koja je posjetila Institut „Yunus Emre“ Abuja, otvorila je izložbu Unije nigerijskih umjetnica. Emine Erdogan slušala je napamet naučenu himnu nezavisnosti koju su izveli nigerijski učenici koji uče turski jezik u institutu.

Supruga predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Emine Erdogan, stigla je u glavni grad Nigerije, Abuju, kako bi prisustvovala sjednici Programa podrške povećanju svijesti o borbi protiv raka u članicama afričkih zemalja Organizacije za islamsku saradnju.

Emine Erdogan dočekali su na aerodromu u Abuji državna ministrica za poslove policije Nigerije, Imaan Suleiman Ibrahim, i ambasador Turkiye u Abuji Hidayet Bayraktar sa svojom suprugom. Emine Erdogan kasnije se sastala s Remi Tinubu, suprugom predsjednika Nigerije, Bola Ahmeda Tinubua, u Abuji.

Prema dobivenim informacijama, u zatvorenom razgovoru, Tinubu je odgovorila na poziv Emine Erdogan i izrazila zadovoljstvo njenim dolaskom u Abuju kao počasne gošće programa. Prva dama Nigerije Tinubu izrazila je uvjerenje da će prisutnost Emine Erdogan povećati vidljivost i efikasnost programa, te je također informirala Emine Erdogan o Organizaciji lidera supruga afričkih lidera koja je održana.

Tinubu je istakla da je njena posjeta Turkiye prošlog mjeseca bila veoma produktivna i zahvalila se Emine Erdogan na gostoprimstvu.

Emine Erdogan otvorila je izložbu koja predstavlja radove nigerijskih umjetnica.       Foto: AA

Emine Erdogan kasnije je posjetila Institut „Yunus Emre“ u Abuji. Erdogan, koju su dočekali direktor Instituta “Yunus Emre” Musa Erbas, predsjednica Unije nigerijskih umjetnica Maryam Maigida i afrička djeca, otvorila je izložbu Unije nigerijskih umjetnica.

Rezanjem vrpce za otvaranje s ministrom zdravlja Turkiye Fahrettinom Kocom i afričkom djecom, Emine Erdogan pregledala je 12 radova slikarki i dobila informacije o njima. Emine Erdogan kasnije se sastala s nigerijskom djecom koja uče turski jezik u Institutu „Yunus Emre“.

U muzičkom programu koji su izveli nigerijski učenici, također je izvedena pjesma "Katibim". Također je recitovano 10 strofa himne koje su djeca naučila napamet. Emine Erdogan je razgovarala s djecom i fotografisala se s njima.

Program podrške povećanju svijesti o borbi protiv raka u zemljama članicama Organizacije za islamsku saradnju započet je 2016. godine u Istanbulu, a ova posjeta Emine Erdogan predstavlja nastavak te inicijative. Emine Erdogan će u četvrtak govoriti na svečanom otvaranju programa kao počasna gošća.

S druge strane, Emine Erdogan je putem svojih društvenih medija objavila da se sastala s Oluremi Tinubu, suprugom predsjednika Nigerije, u Abuji.

Emine Erdogan je u svojoj poruci koristila sljedeće riječi:

"Održavanje programa 'Povećanje svijesti o borbi protiv raka u zemljama članicama Organizacije za islamsku saradnju', koji je nastavak inicijative čiju smo prvu sjednicu održali 2016. godine u Istanbulu, sada u domaćinstvu Nigerije, zaista je ohrabrujuće. Iskreno zahvaljujem gospođi Tinubu što je predvodila ovako važnu inicijativu za zdravlje svoje zemlje i svjetsko zdravlje. Nadam se da će rezultati sastanka donijeti dobrobiti, i vjerujem da će se svijest o ovom važnom pitanju povećati jedinstvom snage i srca."

TRT Balkan / agencije