"Čuvam sjećanje na bosansku braću i sestre koji su nam oduzeti i iskreno dijelim bol s njihovim porodicama i njihovim najmilijim“, rekla je Emine Erdogan.    Foto: AA

Prva dama Turkiye Emine Erdogan osvrnula se na 29. godišnjicu genocida u Srebrenici, nazvavši ga "sramotnim poglavljem u ljudskoj historiji".

“Genocid u Srebrenici, koji je porobio bosanske prostore do tuge i suza, još jednom osuđujem kao sramotno poglavlje ljudske historije, na njegovu 29. godišnjicu”, izjavila je na X-u.

"Čuvam sjećanje na bosansku braću i sestre koji su nam oduzeti i iskreno dijelim bol s njihovim porodicama i njihovim najmilijim“, rekla je Emine Erdogan.

"Türkiye je službeno proglasila 11. juli "Međunarodnim danom razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici" prema predsjedničkom dekretu objavljenom u Službenim novinama u srijedu.

Srebrenički genocid

U proljeće 1993. Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo je Srebrenicu "zaštićenom zonom".

Međutim, srpske trupe predvođene generalom Ratkom Mladićem, koji je kasnije proglašen krivim za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, pregazile su zonu pod zaštitom UN-a.

Holandske trupe odgovorne za zaštitu ljudi u zoni UN nisu reagovale kada su je srpske snage okupirale 11. jula, ubivši 2.000 muškaraca i dječaka u jednom danu.

Otprilike 15.000 Bošnjaka pobjeglo je u okolne planine, ali su ih srpske trupe ulovile, ubivši dodatnih 6.000 ljudi. Srpske snage dozvolile su ženama i djeci da stignu do sigurnih područja, ali su masakrirali najmanje 8.372 bosanska muškarca u šumama, fabrikama i skladištima.

Ubijeni Bošnjaci su sahranjeni u masovnim grobnicama, a tijela su otkrivena na 570 različitih lokacija širom zemlje, uključujući 77 masovnih grobnica.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine presudio da je u Srebrenici počinjen genocid.

Napori na lociranju nestalih žrtava genocida su nastavljeni, a identificirani posmrtni ostaci pokopani su u mezarju u Potočarima na ceremoniji koja se održava svake godine 11. jula.

U Potočarima je do danas ukopana 6.751 žrtva, a 250 žrtava ukopano je u mjesnim mezarjima na zahtjev njihovih porodica.

Više od hiljadu žrtava vodi se kao nestalo.

8. juna 2021. suci UN-ovog tribunala potvrdili su doživotnu kaznu za Mladića za genocid, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljenje i druge ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Ove godine bit će ukopano još 14 identificiranih žrtava genocida.

TRT Balkan