Zamislite sebe i svog partnera kako istražujete grad po prvi put.    Foto: Reuters Archive

Bliži se 14. februar, Dan zaljubljenih, i sasvim bi bilo prikladno najromantičniji dan u godini provesti u jednoj od najromantičnijih destinacija na svijetu - Turkiye.

Od mnogobrojnih lokacija, izabrali smo tri najzanimljivije u zemlji, sve bogate svjetskom kulturnom baštinom i izvrsnom kuhinjom.

Pored toga što je jedan od najpoznatijih gradova na svijetu, Istanbul je i jedno od najljepših, fascinantnih mjesta za provesti romantični vikend. Očaravajući posjetioce osjećajem radoznalosti, Istanbul je jedinstvena destinacija gdje vas okružuju zadivljujući pejzaži i drevne građevine.

Zamislite sebe i svog partnera kako istražujete grad po prvi put. U tom slučaju, oboje ćete uživati u danu započetom proslavljenim turskim doručkom i istraživanjem besmrtnih zdanja Istanbula, uključujući grandioznu Aja Sofiju, Plavu džamiju, Topkapi palatu i Baziliku cisternu. Uživajte u SPA i hamam ritualu za dvoje u historijskom turskom kupatilu i izgubite se u sijenci jedinstvene historije u uličicama nalik lavirintu. Za kraj, iznenadite svoju voljenu osobu poklonom prekrasnog unikatnog dizajna iz neiscrpnog Velikog bazara.

Galataport Istanbul, nova atrakcija grada, nudi raznovrsne aktivnosti, od luksuzne kupovine do izložbi moderne umjetnosti. Istanbul Modern, prvi muzej moderne umjetnosti u gradu, smješten u impresivnoj zgradi koju je dizajnirao poznati arhitekta Renco Piano, čeka da bude otkriven.

Izleti brodom polaze iz mnogih priobalnih kvartova, uključujući Eminonu, Besiktas i Uskudar, omogućavaju vam da uplovite u Bosfor i uživate u zadivljujućem panoramskom pogledu na Istanbul s mora. Također su dostupne i privatne ture brodom koji pružaju personalizovane usluge za intimniji i udobniji obilazak Bosfora.

U Gastrocity Istanbulu možete kušati najfinija jela turske i internacionalne kuhinje u restoranima s Mišelinovim zvjezdicama, uz zadivljujući pogled i tursko vino.

Nekoliko dana u bajkovitom krajoliku: Kapadokija

Dočekujući posjetitelje u jedinstvenom okruženju, Kapadokija se smatra jednim od najljepših mjesta u Turkiye - i svijetu – s nestvarnim krajolikom vilinskih dimnjaka i stjenski formacija. Ovdje, parovi mogu doživjeti vrhunac romantike zahvaljujući magičnoj atmosferi, slikovitim dolinama i spektakularnom pogledu na snijegom prekrivene vilinske dimnjake koji oduzimaju dah. Možete se razmaziti u jednom od udobnih pećinskih hotela u regiji, uživati u kuhanom vinu ili turskoj kafi pored kamina, i istražiti čuvene podzemne gradove Kapadokije, gdje su tragovi civilizacija urezani u stijene.

Kapadokija, dom nekih od najljepših planinarskih staza u Turkiye, pruža spektakularne poglede. Posjeta čuvenoj Dolini ljubavi je obavezna...

Baloni na vrući zrak omogućavaju vam da promatrate nevjerovatne krajolike regije iz zraka. Možete isprobati turska vina napravljena od grožđa Emir iz regije, uz lokalne sireve Nigde mavisi (plavi sir) i Divle obruk.

Dan zaljubljenih pod toplim mediteranskim suncem: Antalija

Netaknute plaže koje se protežu dokle god seže pogled, drevni gradovi koji osvjetljavaju historiju i prekrasna priroda koja svjetluca u najljepšim nijansama zelene boje. Antalija je raj u svako godišnje doba, s prosječno 300 sunčanih dana godišnje. Čak i zimi možete istraživati historijske rute ovog područja, prekrasne plaže i drevne ruševine pod toplim mediteranskim suncem. Antalija je poznata po ugodnom životu i raznolikoj ponudi, od planinarskih ruta do mediteranske prehrane u kojoj maslinovo ulje ima glavnu ulogu. Luksuzni hoteli s vrhunskim uslugama za solo putnike i porodice osiguravaju da vaše putovanje bude nezaboravno iskustvo.

U Antaliji, vijekovima starom lučkom gradu, možete se ukrcati na izlete brodom iz Kaleičija ili unajmiti privatnu jahtu za vrhunsko iskustvo. U Antaliji možete obići drevne gradove poput Perge, Patara i Aspendosa i saznati više o znamenitoj i tajanstvenoj kulturi regije.

U antalijskim restoranim koji odišu stilom i nude prekrasan ambijent možete uživati u omiljenim lokalnim morskim plodovima poput kozica, lignji i hobotnice, te uživati u turskim vinima.​​​​​​​

TRT Balkan / agencije