Cavusoglu je ponovio da bi te zemlje trebale Turkiye dati informacije o navodnim prijetnjama.     Foto: AA

Kritikujući nedavno zatvaranje konzulata nekih zapadnih zemalja u Istanbulu, šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu nazvao je takav potez “namjernim”, dodajući da te države nisu podijelile nikakve informacije o onome što su nazvali “sigurnosnim razlozima".

"Mi mislimo da je ovo bilo namjerno," rekao je Cavusoglu na konferenciji za novinare u Istanbulu s argentinskim kolegom Santiagom Cafierom.

"Upravo smo to rekli i ambasadorima koje smo pozvali u Ministarstvo", kazao je Cavusoglu.

Cavusogluove izjave uslijedile su dan nakon što je Turkiye pozvala ambasadore zapadnih država, uključujući Sjedinjene Američke Države, kako bi kritikovala njihovu odluku da privremeno zatvore diplomatska predstavništva i izdaju sigurnosna upozorenja nakon nedavnog spaljivanja islamske svete knjige Kur'ana u nekim evropskim zemljama.

U Ministarstvo vanjskih poslova pozvani su i ambasadori Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Holandije, Švedske, Švicarske i Velike Britanije.

"Zašto su zatvorili konzulate?", zapitao se Cavusoglu, te nastavio:

"Kažu da postoji teroristička prijetnja. Pa ako postoji teroristička prijetnja, zar ne bi trebali, posebno ako su nam saveznici, da kažu odakle ta prijetnja dolazi?", kazao je.

"Kažu nam: 'Imamo konkretne informacije, postoji prijetnja. Zato smo zatvorili.' Od koga? Odakle dolazi? Ko će to uraditi? Nema informacija o tome", rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je ponovio da bi te zemlje trebale Turkiye dati informacije o tim navodnim prijetnjama.

“Oni moraju podijeliti te informacije s nama, odnosno našim sigurnosnim jedinicama, našim obavještajnim timovima, a ako postoji takva prijetnja, ona mora biti eliminisana prije nego što se pretvori u napad", dodao je.

Istakao je da te države ipak ne dijele "konkretne" informacije i dokumente s Turkiye.

U četvrtak je turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu također kritikovao zatvaranja konzulata, napominjući da se to desilo upravo u trenutku kada je Turkiye objavila obećavajuće brojke u turizmu, rekavši da neobjašnjiva zatvaranja predstavljaju "psihološki rat".

TRT Balkan / agencije