Cavusoglu je rekao da će ugovor o izvozu žitarica biti produžen ako ne bude prigovora.     Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova je izjavio da značajni ukrajinski sporazum o žitu potpisan u Istanbulu mora biti "održiv" i mogao bi biti osnova za "sveobuhvatni prekid vatre" kako bi se okončao sukob u Ukrajini.

"Mora biti održiv, a trajanje ovog sporazuma je četiri mjeseca", rekao je Mevlut Cavusoglu tokom zajedničke konferencije za novinare sa svojim malezijskim kolegom Saifuddinom Abdullahom u Kuala Lumpuru u četvrtak.

Dan nakon što je prvi brod sa žitaricama koji je napustio Ukrajinu odobren u Istanbulu za dalje putovanje, Cavusoglu je rekao da će ugovor o izvozu žitarica biti produžen ako ne bude prigovora.

Cavusoglu je dodao da će, ako ugovor bude produžen, "Rusija također moći da izvozi svoje žito i srodne proizvode, kao i đubriva". Naglasio je da je cijelom svijetu potrebna ova roba koja dolazi iz Ukrajine i Rusije.

Zaustavljanje isporuka doprinijelo je rastućim cijenama hrane, što je posebno pogodilo najsiromašnije zemlje svijeta.

Svi se moraju ponašati odgovorno

Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula sporazum o ponovnom otvaranju tri ukrajinske luke — Odesa, Černomorsk i Južni — za žito koje je mjesecima zaglavljeno zbog tekućih sukoba između Rusije i Ukrajine, koji su sada već ušli u šesti mjesec.

Dogovor o žitu “mora biti održiv, a svi se moraju ponašati odgovorno i držati se svojih obaveza kako bi se ovaj tok nastavio. I moram vam reći da je situacija krhka, jer se rat u Ukrajini nastavlja“, ponovio je Cavusoglu.

Izražavajući nadu Turkiye da će sporazum biti "osnova za sveobuhvatni prekid vatre, mirovni plan i trajni mir" u regionu, on je naglasio stalne napore svoje zemlje da okonča ukrajinsku krizu i ukazao na "potrebu da podrži međunarodnu zajednicu da okončati rat."

Cavusogluove izjave uslijedile su dan nakon što je prvi brod natovaren žitaricama koji je napustio Ukrajinu nakon sukoba prošao inspekciju u Istanbulu za dalje putovanje u Liban. Inspekcija tima iz Zajedničkog koordinacionog centra (JCC) u Istanbulu trajala je više od jednog sata.

Brod “Razoni”, koji je prevozio više od 26.500 tona kukuruza u Liban, usidrio se u utorak navečer kod turske obale blizu ulaza u Crno more u Istanbulski moreuz. Teretni brod pod zastavom Sijera Leonea isplovio je u ponedjeljak iz ukrajinske luke Odesa.

Cavusoglu je u četvrtak telefonom razgovarao o sporazumu i s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom. Njih dvojica su također razgovarali o bilateralnim vezama.

TRT World