Cavusoglu je rekao da je format iz Astane jedini funkcionalni mehanizam za Siriju.     Foto: AA

Turska delegacija će sljedeće sedmice posjetiti glavni grad Rusije radi tehničkih razgovora uoči planiranog sastanka ministara vanjskih poslova Turkiye, Rusije, Irana i Sirije, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u srijedu.

"Od Rusa je stigla ponuda da se održi sastanak na tehničkom nivou kao priprema za mogući sastanak ministara vanjskih poslova. Također ćemo poslati našeg zamjenika ministra u Moskvu sljedeće sedmice," rekao je Cavusoglu na konferenciji za novinare sa iranskim kolegom Hosseinom Amirom Abdollahian u glavnom gradu Ankari.

Cavusoglu je rekao da je format iz Astane jedini funkcionalni mehanizam za Siriju. "Stoga smo rekli Rusima da nema ništa loše u učešću Irana", dodao je. Dana 28. decembra 2022. godine, turski, ruski i sirijski ministri odbrane sastali su se u Moskvi kako bi razgovarali o borbi protiv terorizma u Siriji i dogovorili nastavak tripartitnih sastanaka kako bi se osigurala stabilnost u Siriji i širem regionu.

O mogućnosti uključivanja Irana u pregovore, Turkiye je ranije objavila da bi zvanična Ankara bila "zadovoljna ako Iran bude uključen u ovaj proces". Iako još nije objavljen datum ili lokacija, sastanak ministara vanjskih poslova označit će još jedan razgovor na visokom nivou od početka rata u Siriji 2011. godine.

TRT Balkan / agencije