"Implementirali smo Istanbulski sporazum o žitu s UN-om. Spriječili smo globalnu krizu s hranom", napisao je Cavusoglu na Twitteru.      Foto: AA

Globalna kriza sa hranom spriječena je zahvaljujući sporazumu o crnomorskom žitu, izjavio je u subotu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, navodeći uspjehe "poduzetničke, humanitarne i efikasne" vanjske politike Ankare tokom rusko-ukrajinskog rata.

"Implementirali smo Istanbulski sporazum o žitu s UN-om. Spriječili smo globalnu krizu s hranom", napisao je Cavusoglu na Twitteru.

U julu prošle godine, Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum u Istanbulu o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022. godine.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar (JCC) za nadgledanje pošiljki predstavnika iz tri zemlje i UN-a.

Cavusoglu je također podsjetio da su se ruski i ukrajinski ministri vanjskih poslova sastali na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji 10. marta 2022. godine, prvi put od početka rata.

Dodao je i da je Turkiye pomogla u razmjeni zatvorenika između Moskve i Kijeva i omogućila kontakte između Ruske državne agencije za atomsku energiju (ROSATOM) i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Dodao je da Turkiye implementira Konvenciju iz Montreuxa, koja reguliše pomorski saobraćaj kroz turske moreuze.

TRT Balkan / agencije