Cavusoglu: Turkiye odbila prijedlog SAD-a da pošalje sistem S-400 Ukrajini

Cavusoglu: Turkiye odbila prijedlog SAD-a da pošalje sistem S-400 Ukrajini

Prijedlog SAD-a je odbijen jer se želio ometati turski suverenitet, rekao je turski ministar spoljnih poslova.
Turski zvaničnici su u više navrata govorili da je nacija kupila S-400 zbog nacionalne bezbjednosti i da nijedna druga zemlja nema pravo da se miješa u to.      Foto: AA Archive

Washington je svojevremeno predložio da Turkiye pošalje Ukrajini odbrambeni sistem S-400 koji je kupio od Rusije, ali je Ankara odbila ovaj predlog, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu.

On je rekao da, tvrdeći da sistem S-400 mora isključiti Turkiye iz programa borbenih aviona F-35, Sjedinjene Američke Države (SAD) su predložile toj zemlji da prepusti kontrolu nad sistemom SAD-u ili nekoj drugoj zemlji, uključujući Ukrajinu, jer pokušava da se bori protiv Rusije.

"SAD su tražile od nas da pošaljemo S-400 u Ukrajinu, a mi smo odgovorili ne", rekao je on, objašnjavajući da su ovi prijedlozi neprihvatljivi jer se nastoji narušiti turski suverenitet.

Turski zvaničnici su u više navrata govorili da je nacija kupila S-400 zbog nacionalne bezbjednosti i da nijedna druga zemlja nema pravo da se miješa u to.

Godine 2017, kada su se njeni dugotrajni napori da kupi sistem protivvazdušne odbrane od SAD-a pokazali uzaludni, Turkiye je potpisala ugovor sa Rusijom o nabavci najsavremenijeg sistema S-400.

Američki zvaničnici izrazili su protivljenje njihovom raspoređivanju, tvrdeći da bi S-400 bio nekompatibilan sa sistemima NATO-a.

Turkiye je, međutim, naglasila da S-400 neće biti integrisani u sisteme NATO-a i da ne predstavljaju prijetnju Alijansi ili njenom naoružanju. Ankara je u više navrata predlagala osnivanje komisije koja bi razjasnila ovo pitanje.

Upitan o povratku programu F-35, Cavusoglu je rekao da Ankara ne želi da se vrati u program, već želi da vrati od Washingtona novac koji je platila za borbene avione prije nego što je izašla iz programa.

"Ankara sada proizvodi sopstvene borbene avione", objasnio je on, dodajući da Turkiye takođe želi da unaprijedi veze sa SAD-om i da su u tom cilju uspostavljeni neophodni mehanizmi.

Prema njegovim riječima, Turkiye želi kupiti avione F-16 i komplete za modernizaciju od SAD-a.

Ankara je zatražila F-16 i komplete za modernizaciju od SAD u oktobru 2021. Ugovor vrijedan 6 milijardi će uključivati 40 mlaznih aviona i kompleta za modernizaciju za 79 ratnih aviona koje tursko ratno vazduhoplovstvo već ima.

TRT Balkan / agencije