Šef turske diplomatije ukazao je i na problem islamofobije u Evropi.     Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da Turkiye niti jednu državu Afrike, niti bilo gdje drugdje, ne gleda kao konkurenta, već kao jednakog partnera, a nedavne izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Alžiru nazvao je nesretnim.

“Turkiye je među državama kojima druge zemlje najviše vjeruju. Stoga nije u redu vidjeti Turkiye kao konkurenta“, rekao je Mevlut Cavusoglu nakon sastanka s francuskom ministricom vanjskih poslova Catherinom Colonnom u Ankari.

Tokom prošlosedmične posjete Alžiru, Macron je rekao da mreže koje potiču iz Rusije, Kine i Turkiye sprovode “antifrancusku propagandu“ u Africi.

Naglasivši da Turkiye vidi afrički kontinent kao ravnopravnog partnera, Cavusoglu je rekao da Turkiye može pomoći i Francuskoj, a da nikako ne provodi bilo kakvu kampanju okretanja nekog protiv nekog.

“Zato nas i vole u Africi jer sa svima razgovaramo na istoj visini i svakog smatramo ravnopravnim partnerom. Pouzdan smo partner. Dajte da zajedno pomognemo i gradimo Afriku. Afrikanci su ponosni narodi i zajedno radimo na rješavanju njihovih problema. Njihova sigurnost je i naša i francuska“, poručio je Cavusoglu.

Šef turske diplomatije ukazao je i na problem islamofobije u Evropi.

“Očekujemo da se poduzmu sve neophodne mjere za sigurnost džamija i udruženja turske i muslimanske zajednice u Francuskoj“, kazao je Cavusoglu.

Na upit da komentira dešavanja u ratom pogođenoj Ukrajini s akcentom na sporazum o izvozu žitarica koji je postignut posredstvom Turkiye, Cavusoglu je rekao da Turkiye želi da se nastavi izvoz hrane iz Ukrajine i da se na putu ka miru postignu i sporazumi o rješavanju problema u vezi sa nuklearnom elektranom u Zaporožju i o razmjeni zarobljenika.

Šefica francuske diplomatije Colonna čestitala je kolegi Cavusogluu na “velikom uspjehu“ kojeg je u julu ostvarila Turkiye po pitanju izvoza ukrajinskih žitarica. Dodala je da to nije bio lak posao.

Colonna je također rekla da bi se po uzoru na taj sporazum mogao postići i energetski sporazum pod okriljem Ujedinjenih nacija.

“U potpunosti se slažem s kolegom Cavusogluom da se ne trebamo posmatrati kao konkurenti i da trebamo sarađivati“, kazala je Colonna.

Ističući kako je u stalnom kontaktu s turskim kolegom Cavusogluom, Colonna je navela da je potrebno nastaviti jačati dijalog i bilateralne odnose, kao i saradnju na regionalnim pitanjima, uključujući i situaciju u Ukrajini.

“S vremena na vrijeme možemo imati različite analize. S vremena na vrijeme radimo i istu analizu. Stoga, povećajmo broj pitanja oko kojih se slažemo i razgovarajmo o njima čak i ako s vremena na vrijeme imamo razlike u mišljenjima“, poručila je Colonna.
TRT Balkan / agencije