Turkiye neće dozvoliti članovima terorističke organizacije PKK/PYD/YPG da se sklone u Siriji i Iraku.      Foto: AA

Turkiye neće dozvoliti članovima terorističke organizacije PKK/PYD/YPG da se sklone u Siriji i Iraku, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova te zemlje Mevlut Cavusoglu.

"Nećemo dozvoliti PKK/PYD/YPG da se skloni u Siriji i Iraku. To definitivno nećemo dozvoliti. Bez obzira šta neko kaže o tome, učinit ćemo sve što je potrebno", rekao je Cavusoglu u parlamentu u glavnom gradu Ankari.

Turske snage su u jutarnjim satima 20. novembra pokrenule operaciju "Kandža-mač", prekograničnu zračnu operaciju protiv terorističke organizacije YPG/PKK koja ima ilegalna skrovišta preko iračke i sirijske granice gdje planiraju napade na tursko tlo.

Nakon što je zračna operacija pokrenuta, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan također je signalizirao kopnenu operaciju u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji kako bi se eliminisala prijetnja terorizma.

"U Siriji smo već neko vrijeme u razgovorima sa (Assadovim) režimom, preko obavještajnih službi. Ako režim bude djelovao realno, spremni smo zajedno raditi na borbi protiv terorizma, političkom procesu i povratku Sirijaca. Drugačije je nezamislivo", rekao je Cavusoglu.

Turkiye slijedi istu politiku u Iraku, rekao je Cavusoglu, dodajući da Ankara nudi i centralnoj i regionalnoj vladi Iraka saradnju u borbi protiv terorizma.

Ankara je od 2016. izvela tri uspješne velike antiterorističke operacije preko granice na sjeveru Sirije kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika: "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.) nazivi su operacija u kojim je od terorističke okupacije oslobođeno šire područje duž pograničnog pojasa na sjeveru Sirije.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koja se nalazi na listi terorističkih organizacija Turkiye, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

TRT Balkan / agencije