"Još jednom upozoravamo Grčku. Ne ulazite u lažno herojstvo, vjerujući nekima da bi vam mogli čuvati leđa. Ne tražite avanturizam. Neće se dobro završiti za vas", kazao je Cavusoglu.      Foto: AA

Turkiye je u četvrtak ponovo povukla crvenu liniju protiv bilo kakvog širenja grčkih teritorijalnih voda u Egejskom moru.

"Nećemo dozvoliti proširenje (grčkih) teritorijalnih voda ni za jednu milju u Egejskom moru, a kamoli za 12", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na konferenciji za novinare na kraju godine u glavnom gradu Ankari, odgovarajući na navode da Atina planira proširiti teritorijalne vode oko ostrva Krit na 12 nautičkih milja.

Cavusoglu je podsjetio na odluku turskog parlamenta iz 1995. godine o tom pitanju.

"Još jednom upozoravamo Grčku. Ne ulazite u lažno herojstvo, vjerujući nekima da bi vam mogli čuvati leđa. Ne tražite avanturizam. Neće se dobro završiti za vas", kazao je Cavusoglu.

Deklaracija iz 1995. upozorava da će, ako Grčka poveća svoje teritorijalne vode u Egejskom moru preko šest milja, parlament dati "sva ovlaštenja", uključujući vojna ovlaštenja, vladi da brani interese Turkiye.

Cavusoglu je naglasio da pomenuta deklaracija "ostaje na snazi i danas".

Dodao je da Turkiye nastavlja dijalog s Ujedinjenim narodima (UN), Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Rusijom, Irakom, kao i sirijskim režimom Bashara al-Assada te je potom komentarisao i tripartitni sastanak turskih, ruskih i sirijskih ministara odbrane i obavještajnih službenika u srijedu u ruskoj prijestolnici Moskvi.

"Također ću se sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom," kazao je Cavusoglu.

TRT Balkan / agencije