U okviru sastanka G20 održane su dvije sjednice. Prva je bila o "jačanju multilateralizma", a druga o prehrambenoj i energetskoj sigurnosti.    Foto: Reuters

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je da multilateralizam postepeno slabi zbog nedostataka u međunarodnom sistemu.

"Nažalost, multilateralizam je danas oslabljen jednostranim koracima koje su poduzele neke države ili organizacije", kazao je Cavusoglu u obraćanju novinarima nakon sastanka ministara vanjskih poslova G20 na Baliju u Indoneziji.

"Rat u Ukrajini je jedan od najnovijih primjera. Međutim, zbog nedostataka u međunarodnom sistemu općenito, multilateralizam postepeno slabi. Zato naš uvaženi predsjednik Recep Tayyip Erdogan često na to ukazuje riječima 'Svijet je veći od pet' i 'Pravedniji svijet je moguć'", rekao je Cavusoglu.

U okviru sastanka G20 održane su dvije sjednice. Prva je bila o "jačanju multilateralizma", a druga o prehrambenoj i energetskoj sigurnosti.

"Pojasnio sam naše napore i plan UN-a o izvozu žitarica i đubriva iz Ukrajine i Rusije koji su svijetu potrebni", kazao je Cavusoglu.

Dodao je da Turkiye poduzima snažne napore kako bi se pružila pomoć najslabije razvijene zemlje.

"Turkiye je jedna od država koja najsnažnije podržavaju najslabije razvijene zemlje”, rekao je šef turske diplomatije.

G20 je međuvladin forum koji se sastoji od 19 država i Evropske unije. Radi na rješavanju glavnih pitanja vezanih za globalnu ekonomiju, kao što su međunarodna finansijska stabilnost, ublažavanje klimatskih promjena i održivi razvoj.

AA