Izraelska policija je u srijedu saopštila da je pritvorila više od 350 Palestinaca u kompleksu Al-Akse.       Foto: Reuters 

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u srijedu je najoštrije osudio upad izraelske policije u džamiju Al-Aksu, u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu).

Obraćajući se novinarima u Briselu nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, Cavusoglu je rekao da je Izrael "povrijedio" svetost kompleksa tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana i "poduzeo korak koji bi poremetio njegov historijski status".

Izraelska policija je u srijedu saopštila da je pritvorila više od 350 Palestinaca u kompleksu Al-Akse, a očevici su ispričali da su koristili prekomjernu silu, uključujući suzavac.

Izraelske snage i jevrejski doseljenici često vrše upade u Al-Aksu.

Cavusoglu je dodao da je zvanična Ankara upozorila izraelske lidere da spriječe "takve provokacije, posebno tokom ramazana", prilikom posjete izraelskog ministra vanjskih poslova Elija Cohena Turkiye i njegovog sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Izrael bi trebao odmah prekinuti takve napade", dodao je.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Napominjući da je proces “dijaloga” s Izraelom ponovo započeo, Cavusoglu je rekao da odnos Turkiye s Izraelom "svakako ne može biti na štetu palestinskog pitanja".

"U tom smislu, nikada ne kompromitujemo svoja načela ili uvjerenja", kazao je.

Nakon razornih potresa 6. februara, Izrael je bio jedna od prvih zemalja koja je poslala podršku Turkiye.

Cavusoglu je također rekao da je pristao da se sastane sa svojim egipatskim kolegom Shoukryjem u Turkiye tokom svetog mjeseca ramazana, koji se završava krajem aprila.

Prošlog mjeseca, Cavusoglu i Shoukry razgovarali su telefonom kako bi zakazali posjetu egipatskog zvaničnika Turkiye.

Cavusoglu i Shoukry su se u martu sastali u Kairu, gdje su razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnim i međunarodnim pitanjima, a dogovorili su se i da maksimiziraju diplomatske odnose.

Diplomatski odnosi između Turkiye i Egipta uzajamno se održavaju na nivou otpravnika poslova od 2013. godine.

TRT Balkan / agencije