Cavusoglu: Nema konkretnih koraka Švedske po pitanju izručenja terorista

Cavusoglu: Nema konkretnih koraka Švedske po pitanju izručenja terorista

Švedska ostaje središte privlačnosti za terorističku organizaciju FETO, rekao je šef turske diplomatije.
Cavusoglu je rekao da je Švedska i dalje središte privlačnosti za terorističku organizaciju FETO      Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je da Švedska nije poduzela niti jedan konkretan korak u kontekstu rješavanja sigurnosnih zabrinutosti Republike Turkiye.

“Nema konkretnog razvoja događaja u vezi s izručenjem kriminalaca povezanih s terorizmom i zamrzavanjem imovine terorista“, rekao je Cavusoglu na konferenciji za novinare sa svojim švedskim kolegom Tobiasom Billstromom u Ankari.

Cavusoglu je rekao da je Švedska i dalje središte privlačnosti za terorističku organizaciju FETO, koja stoji iza pokušaja državnog udara koji se dogodio u Turkiye 2016. godine.

“Terorističke organizacije PKK i FETO nisu prijetnja samo za Turkiye, već i za druge zemlje“, upozorio je Cavusoglu.

Finska i Švedska službeno su u maju podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsko vojno nesvrstavanje, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turkiye je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke grupe.

U Junu su Turkiye, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

“Ne želimo nemoguće, tražimo vašu podršku u borbi protiv terorizma. Naš odnos s vama je na razini strateškog partnerstva, želimo da razumijete sigurnosne probleme zemlje kojoj želite biti saveznik“, rekao je Cavusoglu.

Dodao je da, ako zemlje žele postati NATO saveznici, Turkiye mora vidjeti konkretnu saradnju.

Billstrom je rekao da Švedska drži svoja obećanja i da trilateralni sporazum shvata ozbiljno.

“Poduzimamo konkretne korake kako bismo ispunili svoje obaveze“, rekao je, dodajući da će članstvo Švedske i Finske u NATO-u koristiti NATO.

TRT Balkan / agencije