"Mislim da bi bilo pošteno napraviti razliku između problematične i manje problematične zemlje", poručio je Cavusoglu.      Foto: AA

Turkiye bi mogla zauzeti drugačiji stav prema nastojanjima Finske za članstvo u NATO u odnosu na slučaj Švedske, izjavio je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

"Ako NATO i ove države (Finska i Švedska) donesu takvu odluku, Turkiye smatra da bismo mogli zasebno procijeniti zahtjeve, ali prije svega, NATO i ove države moraju odlučiti", rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare s portugalskim kolegom Joaom Gomes Cravinhom u turskoj prijestolnici Ankari.

"Mislim da bi bilo pošteno napraviti razliku između problematične i manje problematične zemlje", dodao je.

Cavusoglu je istakao da je s finskim kolegom Pekkom Haavistom telefonski razgovarao nakon izjave predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana o stavu Ankare prema nastojanjima Finske za članstvo u NATO-u.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je izjavio da bi Turkiye mogla "drugačije" odgovoriti na kandidaturu Finske za NATO.

"Možda ćemo drugačije odgovoriti Finskoj, ako bude potrebno. Švedska bi bila šokirana kada bismo drugačije odgovorili Finskoj. Ali Finska ne bi trebala napraviti istu grešku", rekao je Erdogan.

Ankara je Švedskoj dala spisak od 120 ljudi za izručenje Turkiye, rekao je Erdogan i dodao "morate izručiti ove teroriste da biste mogli ući u NATO".

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u prošlog maja, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara 2022. godine.

Međutim, Turkiye, članica NATO-a više od 70 godina, iznijela je prigovore, optužujući ove dvije države da tolerišu pa čak i podržavaju terorističke organizacije, uključujući PKK i terorističku organizaciju FETO, grupu koja stoji iza pokušaja puča u Turkiye 15. jula 2016. godine.

Prošlog juna, Turkiye i dvije nordijske države potpisale su memorandum na samitu NATO-a kako bi se posvetile legitimnim sigurnosnim zabrinutostima Ankare, otvarajući put njihovom konačnom članstvu u alijansi.

U memorandumu, Švedska i Finska su se složile da neće pružati podršku YPG/PYD i FETO, da će spriječiti sve aktivnosti terorističkih organizacija, izručiti osumnjičene za terorizam, uvesti nove zakone za kažnjavanje terorističkih zločina te da više neće provoditi nacionalni embargo na oružje između tri države.

TRT Balkan / agencije