Njegove izjave uslijedile su nakon eskalacije tenzija kada je izraelska policija privela oko 350 vjernika unutar kompleksa džamije Al-Aksa.     Foto: AA

"Turkiye je osudila napad na džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu", izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, pozivajući Izrael da prekine napad.

"Osuđujemo ove napade. Nažalost, rastuća islamofobija i rasizam u Evropi se nastavlja i u Izraelu i u drugim regionima, a sada je prekoračio granice", rekao je Cavusoglu u glavnom gradu Ankari.

Njegove izjave uslijedile su nakon eskalacije tenzija kada je izraelska policija privela oko 350 vjernika unutar kompleksa džamije Al-Aksa.

Grupa Palestinaca zabarikadirala se unutar molitvene dvorane Al-Qibli u kompleksu džamije Al-Aksa nakon što su jevrejski doseljenici pozvali na raciju na džamiju.

Pokušali su spriječiti policiju da uđe tako što su zatvorili vrata.

"Izrael treba da zaustavi ove napade", rekao je Cavusoglu, dodajući da Izrael ima obaveze prema Turkiye i da mora održati svoju riječ da neće napadati Palestinu tokom svetog mjeseca Ramazana za muslimane.

"Džamija Al-Aksa je za nas sveta. Ulazak u dijalog sa Izraelom ne znači gubitak naše osjetljivosti. Naprotiv, naša osjetljivost se još više povećava", dodao je.

TRT Balkan / agencije