Turkiye i Izrael nastavit će napore na razvoju saradnje, kazao je u utorak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.  Foto: AA

"Turkiye i Izrael će nastaviti napore na razvoju saradnje", kazao je u utorak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu je na zajedničkoj konferenciji za novinare s izraelskim kolegom Elijem Cohenom u turskoj prijestolnici Ankari zahvalio Izraelu na podršci pruženoj nakon razornog zemljotresa na jugu Turkiye.

Dodao je da je Izrael pružio značajnu podršku u naporima potrage i spašavanja u zemljotresom pogođenom Kahramanmarasu, izvlačeći 19 ljudi iz ruševina.

"Izrael je jedna od prvih država koja je poslala podršku Turkiye", rekao je Cavusoglu, dodajući da su izraelski timovi za potragu i spašavanje, kao i medicinski timovi odmah došli u južne regije Turkiye pogođene zemljotresom.

Istakao je da su izraelski timovi među najbrojnijima na terenu.

Cohen je izrazio solidarnost s Turkiye i turskim narodom "u ovim teškim vremenima".

"Izrael će učiniti sve što je u našoj moći da pružimo pomoć i utješimo one kojima je potrebna pomoć", kazao je.

Cohen je također nazvao razorne zemljotrese u južnoj Turkiye koji su se desili prošle sedmice "tragičnim događajem bez presedana".

"Nastavit ćemo da jačamo naše odnose u danima i mjesecima pred nama. Razvijat ćemo i unapređivati naše bilateralne odnose u različitim oblastima", dodao je Cohen.

TRT Balkan / agencije