Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu ugostio je u utorak zvaničnike sirijske opozicije na razgovorima u glavnom gradu Ankari.       Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu ugostio je u utorak zvaničnike sirijske opozicije na razgovorima u glavnom gradu Ankari.


Cavusoglu se sastao sa Salemom al-Mesletom, predsjednikom sirijske opozicijske koalicije, Badrom Jamousom, šefom sirijske pregovaračke komisije, i Abdulrahmanom Mustafom, premijerom privremene vlade.

"Razmotrili smo nedavni razvoj događaja u vezi sa Sirijom. Ponovili smo našu podršku sirijskoj opoziciji i sirijskom narodu u skladu s Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je najviši turski diplomat na Twitteru.

Dugotrajni napori Rusije da otvori dijalog između Turkiye i režima Bashara al-Assada urodili su plodom prošle godine, jer su se ministri odbrane i šefovi obavještajnih službi Turkiye, Rusije i Assadovog režima sastali u Moskvi 28. decembra.

Cavusoglu je u subotu rekao da bi se drugi sastanak Turkiye sa sirijskim režimom mogao održati sredinom januara.

Govoreći novinarima u Brazilu o nedavnom telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, Cavusoglu je rekao da su se usaglasili da održe trilateralni sastanak u drugoj polovini januara.

TRT Balkan