Francuski mediji u subotu su objavili da teroristička organizacija PKK politički iskorištava pucnjavu, koja se dogodila u petak u Parizu.     Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu i ministrica vanjskih poslova Francuske Catherine Colonna razgovarali su telefonom.

Kako je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye, dvoje zvaničnika su razgovarali o nasilju na ulicama Pariza nakon napada 23. decembra.

Cavusoglu je istakao da je Francuska nakon ovih nerada i nasilja vidjela pravo lice terorističkih organizacija PKK/PYD/YPG.

Dodao je da je potpuno neprihvatljivo da se širi propaganda koju su pod izgovorom napada pokrenuli određeni krugovi PKK/PYD/YPG protiv Turkiye.

Istakao je također da je neprihvatljivo da se francuski političari pojavljuju s fotografijama lidera terorista.

Francuski mediji u subotu su objavili da teroristička organizacija PKK-a politički iskorištava pucnjavu, koja se dogodila u petak u Parizu i u kojoj su ubijene najmanje tri osobe.

Kako su objavili lokalni mediji, 69-godišnji napadač, penzionisani mašinovođa William M. koji je i ranije imao prestupe vezane za oružje, u petak je otvorio vatru u ulici Enghien, ubivši najmanje tri osobe, a ranivši još tri.

Pariska tužiteljica Laure Beccuau zatražila pritvor za napadača, a izjavila je da ubica gaji patološku mržnju prema strancima i da je "želio da ubije strance" nakon pljačke u njegovoj kući 2016. godine.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK-a, koja se nalazi na listi terorističkih organizacija Turkiye, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare.

Iako je inače zvanično zabranjena, teroristička grupa prisutna je u brojnim evropskim državama.

TRT Balkan / agencije