Kazao je da Turkiye i Egipat poduzimaju konkretne korake za podizanje diplomatskih odnosa na najviši nivo.     Foto: AA

Ankara i Kairo dogovorili su se o unapređenju bilateralnih i podizanju diplomatskih odnosa na najviši nivo, izjavio je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

"Želimo ispuniti novu stranicu koju smo otvorili s Egiptom zajedničkim projektima i uspješnim pričama", rekao je Cavusoglu na konferenciji za novinare s egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem u glavnom gradu Ankari.

Kazao je da Turkiye i Egipat poduzimaju konkretne korake za podizanje diplomatskih odnosa na najviši nivo.

"Poduzimamo konkretne korake da podignemo nivo zastupanja na nivo ambasade. U narednom periodu ćemo vas obavijestiti zajedničkim saopćenjem", rekao je Cavusoglu.

Dodao je da su Ankara i Kairo saglasni da poboljšaju odnose.

Shoukry: Poboljšanje odnosa s Turkiye važno i za region

Shoukry je rekao da su njegovi razgovori sa Cavusogluom bili usmjereni na jačanje bilateralnih odnosa i proširenje saradnje u političkoj, ekonomskoj i kulturnoj sferi.

"Imamo zajedničku viziju i snažnu političku volju iza sebe, kako bismo dalje aktivirali odnose u obje zemlje, odnose Turkiye i Egipta i unaprijedili ih u svim oblastima", izjavio je Shoukry.

Rekao je da su se obje strane dogovorile oko "specifičnog vremenskog okvira" za podizanje diplomatskih odnosa na viši nivo, dodajući da će on biti objavljen "u odgovarajućem trenutku u sklopu priprema za samit na nivou predsjednika koji će označiti kulminaciju puta koji su započeli".

"Dalje poboljšanje odnosa s Turkiye također je važno za region", istakao je Shoukry.

Dotakao se i situacije u Libiji, navodeći da se slažu da libijske institucije treba da preuzmu svoje odgovornosti i da se tamo održe pristojni i transparentni izbori, da se izabere Vlada koja će odražavati volju libijskog naroda i “očuvanje teritorijalnog jedinstva Libije".

O saradnji u energetskom sektoru, Shoukry je kazao da je Turkiye najveći uvoznik energije iz Egipta, dodajući da Kairo želi da poveća saradnju u ovoj oblasti.

Što se tiče palestinskog pitanja, Shoukry je pohvalio Turkiye zbog njene aktivne uloge u njihovoj "pravednoj borbi" protiv "izraelske agresije".

Ponovio je podršku Egipta u rješavanju palestinsko-izraelskog pitanja.

Cavusoglu je 18. marta također boravio u zvaničnoj posjeti Egiptu, na poziv ministra Shoukryja.

Cavusoglu je bio prvi ministar vanjskih poslova Turkiye koji je nakon 11 godina posjetio Egipat.

Tokom putovanja, Cavusoglu je rekao da će Turkiye i Egipat podići diplomatske odnose na najviši nivo "što je prije moguće".

Diplomatski odnosi između Ankare i Kaira bili su na nivou otpravnika poslova od vojnog udara u Egiptu 2013. godine.

TRT Balkan / agencije