Prekrasni krajolici turskog gorja na području Crnog mora dobra su alternativa za bijeg onima koji žele biti izvan užurbanog gradskog života.       Foto: AA

Svjež planinski zrak, ugodne temperature, manje gužve i prirodne ljepote samo razlozi su zbog kojih mnogi biraju odmor u planinama.

Prekrasni krajolici turskog gorja na području Crnog mora dobra su alternativa za bijeg onima koji žele biti izvan užurbanog gradskog života.

Daleko od tropskih vrućina, uživajte punim plućima u prozračnim planinama turskih visoravni pod otvorenim nebom...

Ordu, harmonija plave i zelene

U malom crnomorskom zaljevu na sjeveru Turkiye leži Ordu. Udaljen oko 150 kilometara istočno od Samsuna i oko 180 kilometara zapadno od Trabzona, sa kojima je povezan obalnim autoputem. Ordu cijelim svojim dijelom izlazi na obalu Crnog mora, ima bujnu prirodu i historijske lokalitete zbog čega je jedno od najposjećenijih turističkih mjesta ovog regiona.

Cambasi, Persembe i Keyfalan su tri najpoznatije visoravni. Ravničarski krajolik Persembea poznat je po svojim krivudavim meandrima. To je tradicionalno mjesto održavanja takmičenja i manifestacija, folklora, koncerata, hrvačkih igara i konjskih trka. Plato Keyfalan, koji se nalazi na jugoistočnom kraju okruga Mesudiye, bogat je izvorima vode i životinjskim vrstama.

Nebo iznad Giresuna

Giresun je tipičan crnomorski grad bogate kulture i tradicije okružen gorjem. Visoravan Kumbet u istoimenom regionu prekrivena je pašnjacima i šumom. Planinska visoravan Sis u okrugu Gorele ima najbolje rute za planinarenje, a na njoj se nalazi izvor mineralne vode poznate u regionu kao "gorka voda". Bektas je također dobra destinacija za doživljaj autentičnog načina života u prirodi.

Zeleni raj Trabzona

Trabzon je jedan od najpopularnijih gradova na Crnom moru. Nastao na "Putu svile", Trabzon oduševljava prirodnim ljepotama i bogatom historijom. Najbolje planinarsko mjesto za istraživanje je plato Macka - Solma. Okružena šumama, bujnim zelenilom i pitkim izvorima, ova visoravan pruža ambijent za psihički i fizički odmor. Plato Erikbeli, na 24 kilometara južno od Tonye, također ima slikovite krajolike. Visoravni Lustra i Karester, 20 kilometara od Caykare i visoko iznad Uzungola, jednog od najpoznatijih crnomorskih turističkih mjesta, poznati su po svojim bujnim travnjacima i veličanstvenim vidicima.

Planinski grad Rize

Rize, glavni grad istoimene regije, poznat je po strmim dolinama, potocima, historijskim dvorcima i ukusnom čaju. Planinsko, smaragdnozeleno mjesto, ušuškano u raskošno zelenilo odiše specifičnim mirom. Prostrani Ayder, jedna od najpoznatijih visoravni Turkiye, nalazi se 19 kilometara od Camlihemsina i naslanja na planinu Kackar. Kroz njene šume smrče, kestena, bukve i jele moguće su duge šetnje za ljubitelje prirode koji će na tom putu vidjeti i vodopade Gurgendibi i Gelintulu.

Artvin, dragulj Crnog mora

Kada je riječ o turizmu, Artvin je jedan od najvažnijih gradova crnomorske regije i Turkiye. Grad, sa svojih hiljadu nijansi zelene, ispunjen je visoravnima. Kackar i Kafkasor su dva najpoznatija platoa. Plato Kackar smješten je na južnoj padini planine Kackar i djelimično u Rizeu, a pogodan je za planinarenje. Prekrivaju ga prostranstva šuma u kojima živi divlji životinjski svijet. Na jugozapadu, na visoravni Kafkasor, samo 10 kilometara od centra, nalaze se prirodne atrakcije koje vrijedi vidjeti.

TRT Balkan / agencije