Čuveni Muradiye Kulliye ili društveni kompleks sastoji se od Muradiye džamije, medrese, hamama i desetina grobnica.       Foto: Nuran Gunduz

Ovaj istorijski grad s brojnim istorijskim spomenicima i prirodnim sjajem je jedno od najlepših mesta u Turkiye.

Nekada glavni grad Osmanskog Carstva, Bursa je danas jedno od najistaknutijih kulturnih i turističkih središta Turkiye, koje privlači desetine hiljada ljudi u svoja skijališta smeštena usred pejzaža sa razglednica.

I nakon skoro dve godine poremećenosti usled kovid pandemije, turisti iz celog sveta ponovo hrle u četvrtu po veličini tursku pokrajinu poznatu po upečatljivoj osmanlijskoj arhitekturi iz 14. i 15. veka.

Tačnije, grad je u 2022. godini ugostio dva miliona stranih posetilaca.

Većina raskošnih spomenika Burse, koja je bila osmanska prestonica skoro 30 godina, ostala je uglavnom netaknuta u poslednjih 700 godina.

Zelena džamija koju je naručio sultan Mehmed I očarava posjetitelje svojim spektakularnim zelenim pločicama.        Foto: Nuran Gunduz

Samo dva sata vožnje trajektom od Istanbula, Bursa je savršeno mesto za beg od najnaseljenije turske pokrajine.

Smeštena uz obalu Mramornog mora i dom za više od tri miliona ljudi, gornji deo grada pruža prekrasan pogled na blistave srebrne i ciglene minarete regije.

Znamenitosti grada, od njegovih grobnica preko džamija do njegovih izvrsnih pločica, prvenstveno su zelene, ili yesil, kako kažu u Turkiye, što je u skladu sa bezbrojnim zelenilom koje cveta u njenim šumama.

Francuski pisac orijentalista Pjer Loti posetio je grad na dva dana 1894. godine i opisao pokrajinu kao „još uvek zeleni raj iz proleća prošlosti“.

Istorijski koreni Burse takođe stavljaju grad na raskrsnicu istorijskih puteva “začina“ i “svile“, drevnih trgovačkih puteva koji su povezivali Zapad sa orijentalnim svetom, ispričao je gradonačelnik Burse Alinur Aktaš za TRT World.

Istaknuta znamenitost centra grada je Velika džamija, koja se često naziva „Aja Sofija iz Burse“ – referenca na znamenitosti Istanbula.

Izgrađena od četvrtog osmanskog sultana, Bajazita I u 14. veku, građevina je dokaz društveno-političke evolucije pokrajine kroz vekove. Kupole na vrhu strukture imaju 192 kaligrafska umetnička dela.

Velika džamija je jedna od najistaknutijih znamenitosti Burse.      Foto: Nuran Gonduz

Pored džamije, kupci se mogu videti kako lutaju unutar kvarta Hanlar (karavan gostionice) od 450 hektara, koji je na UNESCO-ovoj listi svetske baštine od 2014. godine zahvaljujući svom amalgamu bazara, džamija, starih islamskih škola ili medresa, hamama, starinskih fontana i pijace na otvorenom koje se još zove “han“.

Pokrajina Bursa, koja ima istorijsku vezu s industrijom svile, igra važnu ulogu u tekstilnom sektoru zemlje.      Foto: Nuran Gonduz

Koza Han, koji je bio mesto trgovine svile još od 15. veka, najupečatljiviji je među svim hanovima zahvaljujući šarolikom nizu izloženih materijala koje ima.

Veći deo dvospratne pijace zaslepljuje svilenom odećom i šalovima pored prodavaca koji se cenkaju s turistima i lokalnim stanovništvom koji traže povoljne cene.

Koza Han, poslednja je stanica istorijskog puta svile koji je napravljen od cigle i tesanog kamena i glavna je turistička atrakcija. Foto: Nuran Gonduz

Nakon kratke šetnje od centra, može se primetiti Irgandi most, koji je izgrađen 1442. i jedan je od samo četiri mosta na svetu koji nosi ceo jedan kompleks prodavnica, a izdržao je i test vremena, preživeo rat, pa čak i zemljotres magnitude 7,5 stepeni 1855. godine.

Nekada dom za tkalačke razboje, prostorije na vrhu mosta danas služe kao turske zanatske radionice za mramor i kaligrafiju.

Most Irgandi star 581 godinu svedočio je istorijskom putovanju Burse.     Foto: Nuran Gonduz

Bursa takođe nudi kulinarske specijalitete koji se ne mogu naći u Istanbulu, kao što je „sira“, poseban sok od crvenog grožđa. Ili najpoznatije “tahinli pide“, pecivo karamelizirano zaslađenim tahinijem, turskim začinom od mlevenog oljuštenog susama, koji vuče duge redove u pekarama oko starih džamija.

„Tahinli pide“ je pecivo karamelizovano sa zaslađenim tahinijem.      Foto: Nuran Gonduz

Između decembra i marta, skijalište Uludag, udaljeno 40 minuta vožnje od centra grada, omiljeno je mesto za ljubitelje snega.

Poslednjih godina privlači posetioce iz celog sveta, od Katara do Britanije. Impresivnih 2.500 metara nadmorske visine, do skijaških staza i staza za snoubord se može doći i žičarom.

Žičara u Bursi, prva žičara u Turkiye, radi od 1963. godine.      Foto: Nuran Gonduz

Zahvaljujući svojoj istoriji dugoj 8.500 godina, nije ni čudo što je Bursa 2022. godine proglašena kulturnom prestonicom turskog sveta, kaže Aktaš za TRT World.

TRT Balkan / agencije