Soylu je dodao kako se istovremeno nastavlja borba protiv terorista na jugoistoku Turkiye.      Foto: Reuters

Bugarska je predala Turkiye osobu po imenu Hazni Golge koja je pomogla u bjekstvu u inostranstvo Bilalu Hassanu, osobi koja je isplanirala teroristički napad u istanbulskoj ulici Istiklal, u novembru 2022.

Soylu je gostovao na televiziji "24TV" a tom prilikom je govorio o aktivnostima snaga sigurnosti Turkiye u borbi protiv terorizma, te iznio informacije u vezi s istragom o terorističkom napadu iz novembra prošle godine.

"Identificirali smo osobu Hazni Golge u Bugarskoj, koja je pomogla u bjekstvu u inostranstvo Bilalu Hassanu koji je isplanirao eksploziju u ulici Istiklal. Predat nam je večeras u 18 sati na graničnom prelazu Edirne", poručio je Soylu.

U napadu izvedenom 13. novembra u istanbulskoj ulici Istiklal poginulo je šest osoba, a 81 je ranjena. Nakon napada turska policija objavila je fotografiju teroriste Bilala Hassana, snimljenu ispred takozvanog simbola terorističke organizacije YPG.

Bilal Hassan je osoba koja je četiri mjeseca, do samog napada, boravila u istoj kući s teroristkinjom Ahlam Albashir koja je izvela teroristički napad u ulici Istiklal.

Soylu je dodao kako se istovremeno nastavlja borba protiv terorista na jugoistoku Turkiye.

"U regiji Gabara su neutralizirana četvorica terorista, među kojima dvojica sa sive kategorije traženih terorista", rekao je Soylu.

TRT Balkan / agencije