Broj turskih lokaliteta na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine povećan na 21

Broj turskih lokaliteta na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine povećan na 21

Drvene hipostilne džamije srednjovjekovne Anadolije u Turkiye dodane su na Listu svjetske baštine UNESCO-a.
"Ove džamije su poznate po vještom drvorezbarstvu i ručnom radu koji se koristio u njihovim strukturama, arhitektonskim elementima i namještaju”, navodi se u saopćenju UNESCO-a.         Foto: AA 

Drvene hipostilne džamije srednjovjekovne Anadolije u Turkiye dodane su na UNESCO-ov popis svjetske baštine, čime je broj upisanih lokaliteta u toj zemlji na listu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu povećan na 21, saopštilo je u utorak tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Serijska nominacija drvenih hipostilnih džamija srednjovjekovne Anadolije upisana je na Listu svjetske baštine UNESCO-a tokom proširene 45. sjednice Komiteta svjetske baštine, koja se održava u Rijadu, Saudijskoj Arabiji, između 10. i 25. septembra 2023. godine" navodi se u saopštenju.

Ove džamije su poznate po vještom drvorezbarstvu i ručnom radu koji se koristio u njihovim strukturama.    Foto: AA

Imanje se sastoji od pet hipostilnih džamija izgrađenih u Anadoliji krajem 13. i sredinom 14. vjeka, od kojih se svaka nalazi u drugom turskom regionu.

Među lokalitetima su Velika džamija u zapadnoj provinciji Afyon, Velika džamija Sivrihisar u centralnoj provinciji Eskisehir, džamija Ahi Serafettin (Aslanhane) u glavnom gradu Ankari, džamija Esrefoglu u okrugu Beysehir u centralnoj provinciji Konya i džamija Mahmut Bey u sjevernoj provinciji Kastamonu.

Drvene hipostilne džamije srednjovjekovne Anadolije u Turkiye dodane su na UNESCO-ov popis svjetske baštine.   Foto: AA

"Neobičan strukturni sistem džamija kombinuje spoljašnji dio zgrade izgrađen od zida sa više redova drvenih unutrašnjih stubova (hipostil) koji podržavaju ravan drveni plafon i krov. Ove džamije su poznate po vještom drvorezbarstvu i ručnom radu koji se koristio u njihovim strukturama, arhitektonskim elementima i namještaju”, navodi se u saopćenju UNESCO-a.

TRT Balkan / agencije