Ministri odbrane se pripremaju za samit lidera NATO-a koji će se održati u glavnom gradu Litvanije Vilniusu 11. i 12. jula.      Foto: AA Archive

Ministri odbrane NATO-a sastali su se na marginama dvodnevnog skupa u Briselu sa predstavnicima različitih kompanija odbrambene industrije, među kojima su bile i turske kompanije.

Predstavnici 26 odbrambenih kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evrope pozvani su da se pridruže sastanku u Briselu, na kojem je Turkiye predstavljao ministar odbrane Yasar Guler.

Sastanak je održan u četvrtak na marginama sastanka ministara odbrane NATO-a koji se fokusira na jačanje podrške Ukrajini tokom rata s Rusijom i jačanje odvraćanja i odbrane.

Ministri odbrane se pripremaju za samit lidera NATO-a koji će se održati u glavnom gradu Litvanije Vilniusu 11. i 12. jula.

Baykar i Roketsan su bile kompanije pozvane iz Turkiye, a predstavljali su ih izvršni direktori Haluk Bayraktar i Murat Ikinci.

Razgovarano je o povećanju proizvodnje, obezbjeđenju kontinuiteta lanca snabdijevanja i jačanju saradnje.

"Tokom sastanka, koji je imao za cilj da podrži saradnju na poboljšanju kapaciteta proizvodnje odbrane članica NATO-a, podijelili smo svoja razmišljanja o budućnosti naše industrije", naveo je Bayraktar na Twitteru.

Izvršni direktor Baykara je istakao da se udio NATO-a u rashodima postepeno smanjuje dok se globalna potrošnja na odbranu povećava.

NATO je, kako je rekao, izgubio 10 posto svog udjela u potrošnji na Kinu, Rusiju i Indiju u posljednjih 20 godina, ali su njegovi rashodi "u realnom iznosu povećani samo za skromnih 2 posto od 2000. godine".

"Odbrambenoj industriji, koja podržava razumijevanje globalne sigurnosti, potreban je stvarni rast troškova za nove kapacitete, planiranje i investicije", naveo je on.

Ikinci je izrazio zadovoljstvo što je jedan od predstavnika turske odbrambene industrije u Briselu.

"Ne sumnjamo da su pomaci koje je Turkiye napravila u oblasti odbrane vrijedni za zemlje saveznice koliko i za našu zemlju", naveo je on na Twitteru.

TRT Balkan / agencije