"Samit predstavlja prekretnicu u pogledu budućnosti civilne nuklearne energije", rekao je turski ministar.            Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan pozvao je u četvrtak na mjere nuklearne sigurnosti i regionalnu denuklearizaciju na prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, izražavajući zabrinutost zbog situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Obraćajući se na samitu čiji su domaćini Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija u Briselu, Fidan je naglasio potrebu za pojačanim mjerama nuklearne sigurnosti i ponovio posvećenost Turkiye regionalnim naporima za denuklearizaciju.

"Samit predstavlja prekretnicu u pogledu budućnosti civilne nuklearne energije", rekao je turski ministar.

Ističući ambicioznu energetsku strategiju Turkiye, Fidan je istakao tranziciju nacije ka čistoj energiji i njen značajan doprinos energetskoj sigurnosti i ublažavanju klimatskih promjena.

"Nuklearna elektrana Akkuyu je naš vodeći projekat. Kada bude potpuno operativna, zadovoljit će deset posto naše potražnje za električnom energijom", kazao je Fidan.

Govoreći o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje, Fidan je izrazio ozbiljnu zabrinutost, navodeći katastrofu u Černobilu.

"Jednostavno ne možemo sebi priuštiti još jednu. Turkiye je poduzela nekoliko inicijativa kako bi spriječila strašnu epizodu u gradu Zaporožju na jugoistoku Ukrajine", pojasnio je Fidan.

Obećao je podršku Ankare inicijativama koje imaju za cilj sprečavanje potencijalne katastrofe u nuklearnoj elektrani Zaporožje i podržao napore generalnog direktora IAEA u rješavanju ovog pitanja.

Osuđujući "upotrebu ili prijetnju upotrebom nuklearnog oružja", rekao je da retorika oko "nuklearnog oružja baca sjenu na našu zajedničku težnju za sigurnom i energetski mudrom budućnošću".

Bliski istok je označio kao "najstresniji region" u ovom kontekstu, navodeći trenutni sukob u Gazi i komentare izraelskih zvaničnika o nuklearnom oružju.

"Dok se pokolj u Gazi nastavlja, narativ izraelskih zvaničnika o nuklearnom oružju ne može se jednostavno smatrati nepromišljenim", rekao je Fidan.

Stoga je ponovio poziv Turkiye na denuklearizaciju regije kako bi se izbjegla moguća trka u nuklearnom naoružanju.

Fidan je izrazio zahvalnost Belgiji i IAEA za organizaciju samita, prepoznajući njihovu ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti civilne nuklearne energije.

TRT Balkan / agencije