Ovom akcijom Vrhbosanska nadbiskupija priključila se brojnim institucijama i pojedincima koji su odlučili pružiti podršku i pomoć Siriji i Turkiye.     Foto:  vrhbosanska-nadbiskupija.org / Photo: AA

Župe i samostani u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u nedjelju, 19. februara pod svetim misama prikupljali su dodatnu milostinju za potresom stradala područja u Siriji i Turkiye te su skupili iznos od 240.000 KM.

Prispjela sredstva će ekonomat nadbiskupije, kao što je i najavljeno, uplatiti na račun Caritasa BiH koji će onda ista preusmjeriti za potrebite u spomenute dvije zemlje.

Prema odredbi Vrhbosanskog ordinarijata sve župe u nadbiskupiji, njih 155, zajedno sa samostanima u kojima se služe mise s narodom bile su pozvane u nedjelju, 19. februara prikupljati posebnu kolektu za zemljotresom strada​​​​​​​la područja Sirije i Turkiye.

U nekim župama ta akcija je nastavljena i kroz naredne dvije sedmice, te je zaključena s nedjeljom, 5. marta.

Tako se u konačnici došlo do iznosa od 240.000 KM. Uz novčana sredstva u svim župama i samostanima također se molilo za sve stradale u razornom zemljotresu te za sve one koji su ostali bez dragih osoba.

Ovom akcijom Vrhbosanska nadbiskupija priključila se brojnim institucijama i pojedincima koji su odlučili pružiti podršku i pomoć Siriji i Turkiye.

TRT Balkan / agencije