BHRT-a i Pomozi.ba: Uživo prikupljanje pomoći stradalima u Turkiye i Siriji

BHRT-a i Pomozi.ba: Uživo prikupljanje pomoći stradalima u Turkiye i Siriji

Tokom emisije pod nazivom "Teleton" do 23 sata građani mogu telefonski donirati novac pozivom na broj 17006.
BHRT i Udruženje Pomozi.ba od 1. marta provode kampanju prikupljanja novca za stradale u prošlomjesečnim razornim zemljotresima u Turkiye i Siriji.      Foto: AA

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) počela je večeras na svim svojim platformama emitovanje trosatnog posebnog programa posvećenog prikupljanju pomoći za žrtve razornih zemljotresa koji su početkom februara pogodili Turkiye i Siriju.

BHRT i Udruženje Pomozi.ba od 1. marta provode kampanju prikupljanja novca za stradale u prošlomjesečnim razornim zemljotresima u Turkiye i Siriji, čija je kulminacija večerašnja specijalna televizijska emisija u kojoj će sadržajima ukazati na ljude u potrebi, promovisati humanitarne akcije koje su dosad provedene i pozvati na pomoć pogođenima zemljotresom.

Emisija pod nazivom "Teleton" trajaće do 23 sata, a gledaoci, slušaoci i pratioci portala i društvenih mreža BHRT-a mogu telefonski donirati novac za stradale, pozivom na broj 17006.

Kako je ranije najavljeno, u emisiji će učestvovati skoro 150 osoba iz političkog kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine. Podršku su dale i firme velikim novčanim donacijama.

Na pozive građana odgovarali su i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić, Ćamil Duraković, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Sedin Kahriman, generalni direktor BH telekoma, glumci Admir Glamočak i Mona Muratović, Hana Hadžiavdagić Tabaković, pjevačica Maja Sar...

Na početku emisije prikazani su potresni prizori iz zemljotresima pogođenih područja, akcija potrage i spasavanja, kao i obima razaranja.

Kako su naveli iz BHRT-a, da bi dosegli do što većeg broja građana Bosne i Hercegovine bez naknade su omogućili svim televizijskim i radijskim kućama, kao i portalima da preuzmu ovaj program.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 pogodili su 6. februara 11 provincija - Adanu, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaras, Kilis, Malatyu, Osmaniye i Sanliurfu, usmrtivši skoro 50.000 ljudi.

Više od 13,5 miliona ljudi u Turkiye pogođeno je razornim potresima, kao i mnogi drugi u sjevernoj Siriji.

TRT Balkan / agencije