Turski gradovi privlačni su za boravak studenata jer nude veliki broj studentskih domova i kampusa.      Foto: AA

I ove godine otvorene su prijave za program stipendiranja ”Turkiye Burslari” za dodiplomske, master i doktorske studije namijenjene strancima koji žele studirati u Turkiye.

Prijave na program stipendiranja studenata ”Turkiye Burslari”, koji svake godine provodi Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turkiye (YTB), otvorene su i zainteresirani se mogu prijaviti do 20. februara. Svi zainteresirani prijave mogu poslati putem internet stranice.

Samir Šibonjić, ministar privrede u Zeničko-dobojskom kantonu, jedan je od stipendista koji se nakon završenih studija u Turkiye vratio u domovinu Bosnu i Hercegovinu. U razgovoru za Agenciju Anadolija ovaj inače uspješni privrednik, govorio je o svom iskustvu stipendiste u Turkiye, o tome šta to znači za studente iz Bosne i Hercegovine i regije.

"Kada je u pitanju program 'Turkiye Burslari', moje mišljenje je da je to jedna velika šansa za sve naše buduće studente koji imaju u planu studirati, a posebno za one studente koji žele da studiraju u inostranstvu, tu je moja topla preporuka i kao jedan bivši korisnik stipendije Republike Turkiye želio bih da zahvalim u ime svih studenata koji su bili korisnici tih stipendija, a i opet da preporučim budućim studentima da se hrabro upuste u jedan takav izazov", kazao je Šibonjić.

Na pitanje o tome koliko je boravak i studiranje u Turkiye doprinijelo napretku u poslu kojim se bavi, s aspekta jezika, upoznavanja kulture i uspostavljanja kontakata, te stjecanja obrazovanja, kaže kako Turkiye, osim obrazovanja, nudi i stil života.

"Republika Turkiye osim što nudi obrazovanje nudi i jedan stil života, slobodno mogu reći da svi naši studenti koji odu u Republiku Turkiye naučit će jednu kulturu koja je jako slična našoj kulturi, ali ujedno će naučiti discipline kojima se u našoj zemlji manje pridaje važnosti, a kojima bi se svi mi trebali pozabaviti, a to je ljubav prema domovini", naglasio je Šibonjić.

Smatra kako je jako bitno da što veći broj bh. studenata ode na studiranje u Turkiye, ali i druge zemlje kako bi se što bolje obrazovali.

"Svaka osoba, a i ja sam bio jedan od studenata u Turkiye, mogu reći da mladi postaju samostalni. Odvajaju se od svojih porodica i samostalno moraju donositi odluke i samostalno raditi na ostvarivanju svojih zaključaka. Meni lično ta su iskustva u mom radu donijela velike rezultate. Poslije osnivanja privatne firme, samostalno sam se posvetio svom radu i evo danas obnašam funkciju ministra privrede Zeničko-dobojskog kantona", rekao je Šibonjić.

Prema njegovim riječima, sistem obrazovanja u Turkiye je jako dobro organizovan. Turski gradovi privlačni su za boravak studenata jer nude veliki broj studentskih domova i kampusa.

"Svi njihovi univerziteti formirani su na sistemu kampusa tako da ne postoji razlika između univerziteta na primjer u Istanbulu ili u bilo kojem drugom dijelu Turkiye. Moja preporuka je da studenti prilikom odabira fakulteta pogledaju gradove koji su jako lijepi, Turkiye je zemlja prelijepih gradova i moja je topla preporuka da naši student što je moguće više zbog istraživanja i izučavanja odaberu i univerzitete koji se nalaze po gradovima širom Anadolije", kazao je Šibonjić.

Učenje turskog jezika, smatra, je velika prednost i ulaznica koja omogućava mladim ljudima da komuniciraju sa oko 350 miliona ljudi iz svih turkijskih zemalja, pto predstavlja veliku šansu i benefit za studenta.

"Mogu slobodno reći da svaka osoba koja je završila studije u Turkiye, a koje ja lično poznajem, po povratku u Bosnu i Hercegovinu ili je pokrenula vlastiti biznis ili je našla posao. Dakle, šansa za pronalazak zaposlenja poslije završenih studija u inostranstvu, a posebo u Turkiye, je jako velika. A, imajući u vidu da je Turkiye jako brzo rastuće tržište i zemlja u velikoj privrednoj ekspanziji, posebno i to da je Turkiye veliki prijatelj Bosni i Hercegovini, svaki dan je veća potreba za ljudima koji govore turski jezik, tako da slobodno mogu reći da oni koji donesu odluku da studiraju u Republici Turkiye u budućnosti u životu imaju mnogo veću šansu za uspjeh", smatra Šibonjić.

Uz želju da uspiju na svome putu, Šibonjić toplo preporučuje studentima da upišu studij u Turkiye.

"Moja je preporuka kada odu i završe studije, da nam se vrate u domovinu, jer Bosna i Hercegovina treba mlade i obrazovane ljude. Pametne ljude. Ljude koji govore strane jezike. Neka dobro istraže i odaberu ono što njima odgovara. Da istraže razne oblasti. Posebno u posljednje vrijeme, imajući u vidu ovu savremenu tehnološku ekspanziju Republike Turkiye, moja preporuka studentima je da istraže i te mogućnosti. Da pogledaju ponude turskih univerziteta i fakulteta koje mogu da odaberu. Ja im želim mnogo sreće i uspjeha", rekao je Šibonjić te dodao:

"Turkiye je prelijepa zemlja i sigurno neće pogriješiti bilo koji grad da odaberu. Ja sam proputovao cijelu Republiku Turkiye sa jednog na drugi kraj i mogu reći da je Turkiye jako lijepa zemlja, zemlja dobrih ljudi, lično sam se uvijerio u to. I mi se ne možemo dovoljno zahvaliti ljudima Turkiye na gostoprimstvu koje smo tamo imali. I mogu slobodno reći, evo, mi smo danas u toj poziciji da i mi očekujemo naše prijatelje iz Republike Turkiye da nas posjete u Bosni i Hercegovini. Na kraju, koristim priliku da ponovo našim budućim studentima zaželim mnogo sreće i uspjeha, i ko god odabere da studira u Republici Turkiye, neće se pokajati."

TRT Balkan / agencije